Opinió

Full de ruta

Violència verbal

Falten veus a Madrid que desmuntin el discurs violent i alertin del perill que suposaria per a l'Estat una involució democràtica

El Financial Times advertia ahir de la possibilitat que l'Estat opti per suspendre l'autonomia de Catalunya per aturar el referèndum. El corresponsal Tobias Buck definia l'aplicació de l'article 155 de la Constitució com una “opció nuclear” que és un “clam” a Madrid. No importen els dubtes que els experts en dret constitucional mantenen sobre l'aplicació d'aquest article. Tot s'estrena. I la inquietud creixent amb la determinació del govern de Carles Puigdemont fa aflorar els discursos més radicals. El president del Grup Prisa, Juan Luis Cebrián, ho exposava així en una significativa entrevista a El Mundo: “Suspens el govern de la Generalitat. El president de la Generalitat. La presidenta del Parlament. Un, dos, tres càrrecs públics. Els que hagin convocat el referèndum. Acabats. Ocupes tu el poder.” I aleshores? “Aleshores el debat ja no seria quan aconseguiran la independència, sinó quan recuperaran l'autonomia”. La Guàrdia Civil, si cal, també hauria d'intervenir, diu:“Per què no?”

L'Estat s'ha demostrat capaç de fer qualsevol cosa per preservar la integritat territorial, amb episodis tan recents com els GAL. Ara proliferen les associacions interessades del procés amb la violència per contribuir a preparar l'imaginari propici que justifiqui una intervenció inèdita. “El nivell de violència a Catalunya no s'ha viscut ni al País Basc dels anys durs”, deia Eduardo Inda a propòsit de la denúncia de la fiscal en cap de Barcelona, Ana María Magaldi, d'haver estat insultada durant el judici del 9-N. El que determinarà el grau amb què el govern espanyol intentarà aturar el referèndum dependrà de la concepció que en tingui l'opinió pública espanyola. No importa el que passi o es digui a Catalunya si no traspassa les pantalles mediàtiques i s'imposa la mentida. Falten veus a Madrid que desmuntin el discurs violent i alertin del perill que suposaria per a l'Estat una involució democràtica com aquesta. En sortirien perjudicats els drets de tots els ciutadans espanyols. En això, Podem està perillosament sol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia