Opinió

LA GALERIA

‘Fake news'

La manipulació i intoxicació cerca dividir els partits i la societat catalana

La desinformació, les anomenades “fake news”, és un dels problemes més greus de la societat digital, postindustrial i postmoderna del segle XXI. Aquest fet ha augmentat en els darrers mesos amb la campanya nord-americana i la posterior victòria de Donald Trump. De fet, fa unes setmanes l'inquilí de la Casa Blanca va dir en un acte públic que a Suècia hi havia hagut un atemptat terrorista quan això no era veritat. Aquesta estratègia de les “fake news”, és a dir, de la manipulació matussera i intoxicadora, fa molt de temps que el govern espanyol l'utilitza per desprestigiar el procés d'alliberament nacional i social de Catalunya. I és una tàctica tan o més perillosa que l'ofec econòmic o la piconadora judicial.

No hi ha dubte que durant les darreres setmanes, amb l'anomenada “operació diàleg”, han intentat donar-nos gat per llebre per tots els mitjans. Fins i tot, no fa gaire es va produir un episodi sobre una possible negociació en què diferents fonts espanyolistes es van contradir entre elles: ens volien vendre “bou per bèstia grossa”. Ara hem entrat, en aquest any 2017, en una etapa dura en què tant al mes de gener com durant aquest mes de febrer hem pogut llegir i hem pogut sentir diverses possibles “solucions tetosteròniques”, com per exemple les declaracions que va fer el president del Grupo Prisa a la premsa de la competència, tot expressant la necessitat d'una intervenció via article 155 de la CE, a Catalunya. Les actituds forassenyades i “tardofranquistes” es van repetint en els mitjans i a les tertúlies de l'altiplà madrileny; fins i tot en alguna tertúlia de casa també s'hi sent alguna pujada de to. De tota manera, el més preocupant és això de les notícies falses; per exemple, ara ha sorgit una mena de jòquer o paraula màgica que es diu negociació però que només és fum. El govern espanyol insisteix en els “famosos” 46 punts, però això és el passat. Les “fake news” que la superestructura espanyolista intenta aplicar –més enllà de l'executiu espanyol i la maquinària judicial– intenta provocar el desprestigi del govern, els partits i la societat catalana en conjunt. La democràcia implica posar la urnes. I això mai no pot ser un delicte, llevat que es consideri que certes idees no es poden defensar amb llibertat i dignitat. És clar que la manipulació i intoxicació cerca dividir els partits i la societat catalana, per tal que no es pugui convocar un referèndum. Procurem no caure en el parany de les “fake news”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia