Opinió

Keep calm

Diminutius

¿Per què Shakira utilitza amb tant de fervor i compulsió la petitesa: ‘redondita', ‘barbita', però també ‘ratito' o ‘solito'?

Hi ha situacions ridícules, ridículs espantosos, vergonyes alienes, catàstrofes musicals i, després, molt més enllà, perduda en l'inframon de l'estultícia, l'última cançó de Shakira. Les més elementals normes de qualsevol poètica indiquen que les passions humanes, encara que siguin les més elementals (o potser aquestes encara amb més raó), s'han de dir a través de figures retòriques. És a dir: no puc escriure “t'estimo, t'estimo molt”, sinó inventar-me algun tipus d'excurs que parli d'aquesta estimació d'una manera un pèl més enrevessada. Per dir “t'estimo, t'estimo molt” ja tenim l'adolescència, que és un estat on regna la immediatesa. Després, amb més o menys encert, tendim a l'arabesc. Shakira, no. La cantant declara el seu amor a Piqué en un dels temes més abominables de la història de la música. Bé, deixem-ho en la història de les lletres de cançons, per no entrar en un territori que no domino prou. No surt mai, el nom del futbolista, però en el vídeo és evident que parla d'ell. Se la veu eufòrica d'haver arribat a aquest estat de placidesa conjugal i per això deu tenir la necessitat d'expandir l'alegria a l'univers. I el descriu així: “Mira que cosa bonita, que boca más redondita, me gusta esa barbita” i després no s'està d'informar-nos que es va enamorar d'un home amb unes faccions tan rotundes i, alhora, descrites amb tants diminutius. ¿Per què Shakira utilitza amb tant de fervor i compulsió la petitesa: redondita, barbita, però també ratito o solito? És superior a les meves forces i, quan em penso que ja no pot anar més enllà brama això: “Empecemos por un par (de fills), solamente te lo digo por si quieres practicar.” I aquí no parlo de les suposades escenes procaces del videoclip, o de les hilarants escenes romàntiques de la mateixa gravació. M'estimo més callar.

A veure si ens entenem, podria haver callat des del començament. Ni em va ni em ve que aquesta noia canti tot això, tan maldestre, però resulta que quan se m'apareixen diminutius a granel se'm dispara la vesícula i segrego bilis negra. Em perdonin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia