Opinió

Full de ruta

Oh, referèndum!

Un 1 d’octubre Alexandre el Gran va derrotar Darios III, fet que va marcar el final de l’imperi persa. Facin vostès mateixos el paral·lelisme

Data i pregunta no són grans incògnites però són la constatació del pas a la segona part del binomi referèndum o referèndum. Les dates que circulen són l’1 o el 8 d’octubre. Analitzem-les des d’una perspectiva històrico-viquipèdica. Va ser un 1 d’octubre que Alexandre el Gran va derrotar Darios III a la batalla de Gaugamela, a l’actual Iraq, fet que va marcar el final de l’imperi persa. Facin vostès mateixos el paral·lelisme. El mateix dia, però de 1823, Ferran VII va restablir la inquisició. Tornin a fer un paral·lelisme. Un 1 d’octubre, de 1936, Francisco Franco és nomenat Generalísimo. Es comenta per si sol. L’1 d’octubre uns quants països van demostrar que es podia assolir la independència: Nigèria, Tuvalu i Palau. El mateix dia de 1969 el Procés va trencar per primera vegada la barrera del so; ai, volia dir el Concorde. També és el dia que va néixer Jimmy Carter, 39è president dels Estats Units. No sé si voldrà fer de mediador o no, però el felicitarem per l’aniversari. Ara bé, també és cert que aquell dia, de 1965, el general Suharto va perpetrar un cop d’estat a Indonèsia. Munició contra el procés.

El 8 d’octubre potser no és tan bon dia. Si bé el 1974 Baixa Califòrnia Sud i Quintana Roo van ser declarats estat i el 1971 John Lennon va publicar Imagine, també és el Dia Internacional per a la Reducció dels Desastres Naturals. Fàcilment enquadraran la independència de Catalunya dins d’aquesta categoria, si és que encara no ho han fet. Heus ací el dilema: haver de triar entre el cop d’estat de Suharto o un desastre natural. Si n’hauria estat, de bonic, un referèndum de veritat el dia que es commemorava el 25è aniversari de la caiguda del mur de Berlín.

Ara sí, amb tota l’èpica damunt la taula, ja es pot reunir el Pacte Nacional pel Referèndum o qui convingui, en el benentès que, comptat i debatut, encara que no sigui ni l’1 ni el 8, el dia és el menys rellevant: sigui quan sigui, a Madrid llegiran la segona part del binomi referèndum o referèndum en forma d’exclamació: Oh, referèndum!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia