Opinió

opinió

Compromesos amb el planeta

L’agenda ambiental és una peça fonamental per a l’agenda modernitzadora del país
Donem suport a la proposició del Parlament de crear l’Agència del Patrimoni Natural

Avui, amb motiu de la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient, tenim una bona raó per aturar-nos a reflexionar sobre la pèssima notícia que el planeta ha rebut els darrers dies: la retirada dels Estats Units dels Acords de París. El president francès Emmanuel Macron va dir, encertadament, en saber-ho: “Sobre el clima no hi ha pla B, perquè no hi ha un planeta B.” Així de ferma ha de ser la posició.

La decisió unilateral del president Trump dona l’esquena a la resta del planeta, als compromisos que de manera universal es van assumir a la COP de París. Però la mala notícia també n’ha portat una de bona: la reacció immediata de la resta de països, que han assegurat que no faran cap pas enrere i que seguiran el full de ruta acordat. I s’hi han afegit estats dels EUA, que el mateix Trump veurà que no estan “units” sota el seu criteri. Regions, ciutats, empreses… Una veritable mobilització contra una decisió irracional, però sobretot egoista.  Estats com Califòrnia també demostraran a Trump que l’economia verda, circular i baixa en carboni és tan o més eficient i rendible.

Des de Catalunya sempre hem volgut jugar a primera línia en l’àmbit ambiental internacional. Com si ja fóssim l’estat que volem ser.  Perquè som un país obert al món, preocupat pels grans reptes que afecten el planeta, aquells que ens afecten a tots, localment i globalment. 

Ens en sentim responsables i per això formem part de xarxes internacionals que actuen coordinadament per contribuir a contrarestar els efectes del canvi climàtic.

En aquesta línia de compromís, el Parlament ben aviat confiem que aprovarà la primera llei de l’Estat espanyol i una de les primeres del sud d’Europa sobre canvi climàtic.

Però volem fer-ho també amb una visió holística. Així, també les noves lleis de ports i del territori en les quals treballem tenen molt en compte els vectors ambiental i climàtic.

I és que els efectes del canvi climàtic incideixen en molts aspectes de la nostra vida: les sequeres, la pujada del nivell del mar, els temporals que fan desaparèixer les nostres platges, la desaparició de la nostra rica biodiversitat...

Per això hem d’actuar. I en aquesta línia estem impulsant l’Estratègia de Patrimoni Natural i la Biodiversitat i donant suport a la proposició del Parlament de crear l’Agència del Patrimoni Natural, culminant així una feina iniciada ja fa vint-i-cinc anys amb el pla d’espais d’interès natural (PEIN) de Catalunya. I ho farem des del més ampli consens possible.

Ambdues, Estratègia i Agència, són peces clau del nostre full de ruta ambiental, i que ja tenen la majoria dels estats i nacions més avançats.

L’agenda ambiental és una peça fonamental per a l’agenda modernitzadora del país. Per tenir un país millor per a nosaltres, per a la nostra societat, però també per a aquells que vindran després de nosaltres.

I ara, que estem vivint un dels moments més importants de la nostra història, aprofitem el moment per estructurar i repensar el país de manera que posi al davant les prioritats essencials que permetin un desenvolupament intel·ligent, un desenvolupament en què la sostenibilitat i la vetlla pel nostre medi natural siguin eixos centrals.

Cal molta comprensió i voluntat de tots per fer-ho possible. I és que el repte del canvi climàtic i la defensa ambiental avui són ja reptes i deures generacionals als quals tots hem de fer front.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia