Opinió

Keep calm

Islàndia

Ara, Islàndia té al davant un problema que no tenia: l’arribada massiva de turistes

He visitat Islàndia motivat, entre d’altres qüestions personals, per Espriu: “I com m’agradaria d’allunyar-me’n nord enllà on diuen que la gent és neta i noble, culta, rica, lliure, desvetllada i feliç”, del poema Assaig de càntic en el temple. Islàndia, una meravella natural. Un país que està per fer. Ha estat poc trepitjat per l’home. Ple de cascades, rius, llacs, terra volcànica. Mars amb balenes, foques, infinitat d’ocells, xais, cavalls i espècies que la majoria d’humans només veiem a Joc de trons i en els documentals. És un viatge recomanable per a estressats. Per recuperar la serenor. Val la pena vorejar tota l’illa en cotxe (velocitat màxima 90 per hora) per una única carretera que existeix sense trànsit i cal obviar la capital, Reykjavík, que no té més interès que qualsevol ciutat ordenada nòrdica. La idíl·lica illa va patir entre els anys 2006 i 2008 una forta crisi econòmica que va acabar, entre d’altres conseqüències, amb el president del país a la presó. Llavors va haver-hi l’erupció del volcà de nom difícil de pronunciar (Eyjafjallajökull) que va fer la guitza a tota l’aviació europea. Superats els problemes, ara Islàndia té al davant un problema que no tenia: l’arribada massiva de turistes. Ara mateix és una illa que rep quatre turistes per habitant (són 325.000 habitants). El debat principal és com es pot fer front al creixement i buscar fórmules per gestionar el turisme amb vista al futur. Un debat que està per fer a Catalunya. A la Barcelona abarrotada tot l’any de turistes que es barregen amb ciutadans que es queixen de la seva presència i que sovint són silenciats per unes dades que indiquen que el turisme és la indústria que més diners mou.

Els islandesos estan encantats i sorpresos que la seva illa allunyada, freda i ignorada –només Churchill la va visitar a la segona guerra mundial– pugui tenir l’atractiu actual. Els islandesos desitgen Benidorm (sol i platja tot l’any) i vol diari amb Alacant. Espriu segueix present a l’Assaig de càntic en el temple. “Però, no he de seguir mai el meu somni i em quedaré aquí fins a la mort.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia