Opinió

Quadern

Què passa amb els bons?

La fortalesa de l’euro juga contra els valors exportadors europeus, a part d’alguns riscos polítics, repartits a parts iguals entre Europa i els EUA

La combinació de factors com el descens de la inflació subjacent als Estats Units (EUA), per sota del 2,0% des del març d’aquest any, al costat de les cada vegada menys perspectives d’estímuls fiscals de l’administració de Trump i el recent repunt del risc geopolític han contribuït a contraure la rendibilitat del bo nord-americà fins al 2,09%.

No obstant això, durant els propers mesos la gradual dilució d’alguns elements transitoris que han portat la inflació americana a la baixa i, sobretot, a la depreciació del dòlar, haurien de tornar la inflació a nivells lleugerament per sobre del 2,0% i recompondre les expectatives de mitjan termini juntament amb més alces en els tipus d’interès. Tot això contribuiria a tornar la rendibilitat del bo a 10 anys a nivells al voltant del 2,3% o 2,4%, cosa que també arrossegaria la rendibilitat del bo alemany, que també està cotitzant a prop dels seus mínims de l’any (0, 30%).

En general, una recuperació de les rendibilitats del deute seria positiva per a les borses (correlació positiva amb les bosses) i, comparativament, més favorable per a l’Euro Stoxx 50 en contra de l’S & P 500 americà, sobretot després de les últimes caigudes (que en el Vell Continent han comportat retallades des de màxims de més del 8% de mitjana) que han abaratit els mercats i treuen pressió a aquesta puja de la rendibilitat del deute pel que fa a la valoració, que malgrat que està ajustada i limita els potencials de mitjan termini, a curt termini dona una oportunitat. Així, Europa es beneficiaria del pes més gran que tenen els valors financers segons els seus índexs i amb relació als dels EUA i, sobretot, en la banca comercial amb relació a la banca d’inversió. En aquest sentit, en la zona euro destacarien els mercats perifèrics (l’Estat espanyol i Itàlia, amb un pes en bancs en els seus índexs superiors al 30%) contra Alemanya. Lògicament, hi ha altres impactes que cal tenir en compte, com ara la fortalesa recent de l’euro, que juga contra els valors exportadors europeus, el risc polític (que es reparteix gairebé a parts iguals entre Europa i els Estats Units) i la política monetària, on després de la reunió del BCE de dijous passat qualsevol decisió sobre la reducció del programa de compra d’actius es retarda fins a l’octubre. El BCE té raons per fer-ho, ja que ha revisat el creixement d’Europa a l’alça, però l’euro és un inconvenient i la inflació tampoc s’acosta al nivell esperat del 2%. Per tant, una sorpresa a l’octubre i un altre retard en la decisió sobre la QE implicaria una recaiguda de la rendibilitat del deute, tot i que ara per ara el consens continua molt en el sentit de si començarà aquesta reducció.

En tot cas, des del punt de vista sectorial, aquest escenari de curt termini descrit i atenent correlacions històriques, deixa com els més afavorits les assegurances i els bancs i, en menys mesura, recursos bàsics i automoció. Per contra, per a les elèctriques (que és el millor d’Europa el 2017, amb un augment de gairebé un 20%) i les immobiliàries, bond proxies per excel·lència, seria negatiu. També afectaria negativament els sectors amb un tarannà més defensiu, com ara l’alimentació, els béns de consum i la tecnologia o farmàcia, i la distribució, en menys mesura. En el cas dels sectors més cíclics, l’impacte negatiu per l’augment de la rendibilitat del deute es podria veure, en part, compensat a molt curt termini per una recuperació del dòlar (exposició dels sectors fora de l’euro) després de la forta retallada que s’ha comentat.

Nicolás Fernández Picón és director d’anàlisi del Grup Banc Sabadell



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia