Opinió

LA GALERIA

‘Millonari’ (v. 1-O)

‘Urnamentar’: Embellir amb urnes col·legis

S’estan revisant les entrades de la lletra U a tots els diccionaris. L’esborrany al qual hem tingut accés –en la versió en català– pren el nom de treball del cognom del delegat del govern espanyol. Autèntic referent lingüístic.

Urnament m.: Allò que s’afegeix a alguna cosa per embellir-la o adurnar-la quan parlem d’urnes. Aplicat essencialment quan aquestes han estat transportades, amagades, plantades i defensades pels veïns i veïnes (vegeu: Adurnar*).

Urnamentar v. tr.: Embellir amb urnes col·legis.

Urnamentista m. i f.: Artista que es dedica a treballs d’urnamentació. Corrent creatiu caigut en desús el segle passat amb la mort de l’art popular i que ha patit una revifalla quantitativa i qualitativa contemporàniament.

Urnar v. tr.: *Adurnar amb urnes. D’aquí deriven els verbs “ornar” o “adornar” per al camp de la decoració amb un objectiu merament estètic. Quan l’objectiu és col·lectiu el v. tr. a emprar seria Adunar** (Reunir, congregar. Aplegar. Reunir-se, aplegar-se).

**Adunar-se v. pron.: A algú, no passar-li desapercebuda una cosa relacionada amb l’acció de posar una papereta en una urna. Fer adunar algú amb dos dits de front de l’urna: Fer que s’adoni el virrei.

Urni m. fer l’urni: Fer el desentès. Aplicat especialment a l’ecoentorn europeu prenent com a referència les frases que per a la història piulen els pàjarus que nien a les places de Brussel·les.

Urnitisquis m. pl.: Grup de rèptils fòssils del període juràssic, de pelvis semblant a la dels pàjarus, a la dels bípedes herbívors, adaptats a córrer darrere les urnes. Presumiblement s’alimentaven de papirs i pa de coca.

Urnitodelfs m. pl.: De l’ordre dels monotremes, mamífers que presenten cloaca, a l’estat, i només tenen ous, que comprèn els urnitorrincs.

Urnitòfil-a adj.: Dit de la planta i del tipus de pol·linització en què el pol·len és transportat pels pàjarus en vaixell on, Enric, me pareció ver un lindo gatito.

Urnitologia: Branca de la zoologia animal que tracta dels pàjarus i la seva violenta relació amb les urnes.

Urnitomància f.: Endevinació per mitjà del cant o del vol dels pàjarus. Estudi dels diferents sons que ululen en una jornada electoral i dels diversos trajectes que es descriuen: vitals per seguir vius.

Urnitòpodes m. pl.: Grup de rèptils fòssils de l’era secundària com l’iguanodont, presents a l’actual parc juràssic, cervell petit i especialitzats en trepitjar urnes amb les potes.

Que vagi de gust!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia