Opinió

Full de ruta

“Fora la Guàrdia Civil”

Vigileu si demaneu que marxin la Guàrdia Civil o la Policía Nacional, que encara us acusaran d’incitar a l’odi

Vigileu bé, perquè cada cop que, d’ara endavant, crideu, escrigueu o pinteu “Fora les forces d’ocupació” us pot venir la Guàrdia Civil i acusar-vos d’un delicte d’incitació a l’odi, penat amb entre un i quatre anys de presó. Ho dic perquè aquesta és l’acusació que la Guàrdia Civil de Girona ha intentat tirar endavant contra dos joves independentistes de la ciutat a qui fa uns dies van identificar després d’haver fet una pintada amb el lema “Fora la Guàrdia Civil”. Sortosament, la denúncia s’ha acabat arxivant perquè el jutge ha entès el mateix que la gent sensata d’aquest país: que la llibertat d’expressió ha de prevaldre mentre no es converteixi en insult o amenaça, per exemple.

Però la Guàrdia Civil, evidentment, no ho entén així, segons es desprèn del contingut del text de la denúncia contra els joves, que voreja el surrealisme i en el qual el cos policial s’erigeix en actor polític, en jutge i part i qüestiona sense embuts el procés –democràtic, cal no oblidar-ho– engegat a Catalunya. En alguns moments sembla, fins i tot, que l’escrit l’hagués fet el mateix fiscal Maza o algú de Ciutadans o el PP. Sobta trobar tanta política en un text policial on, per justificar l’acusació final, es recorda “la deriva independentista, notoriamente orquestrada i auspiciada por las instituciones de la Generalitat” –encara bo que no escriuen Generalidad, com sempre s’esforça a dir el ministre Méndez de Vigo–, es parla de “la fractura social que ha señalado como enemigos del pueblo catalán a todo lo que representa el pueblo español” i s’acusa l’independentisme de “volcar el odio hacia el bloque ideológico antagónico”.

I ja som al cap del carrer, perquè d’això es tractava, d’acusar d’incitació a l’odi per una pintada, de criminalitzar la llibertat d’expressió i l’opinió política, de fer por a l’independentisme, en definitiva, també. Encara que sigui a costa d’interpretar de manera ben particular un delicte del Codi Penal, en comptes de preguntar-se, per exemple, per què molta gent vol que Policía Nacional i Guàrdia Civil marxin de Catalunya. Sobretot després del que van fer l’1-O.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia