Opinió

Full de ruta

La legitimitat és en el vot

Davant d’unes eleccions convocades il·legítimament, avui toca als ciutadans, amb el seu vot sobirà, legitimar l’elecció dels diputats i diputades del Parlament

Arribem avui al dia clau en un procés electoral que ha tingut la campanya més anòmala de la història de Catalunya. Amb candidats a la presó i a l’exili, i amb una Junta Electoral que ha perseguit tot allò vinculat al procés independentista fins caure en el ridícul democràtic més aberrant prohibint el color groc, retirant llaços d’arbres de Nadal o fent despenjar pancartes amb la paraula “Democràcia”. I malgrat tot, avui votarem. Les d’avui són unes eleccions convocades il·legítimament per Mariano Rajoy mitjançant una aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola des del meu punt de vista il·legal. Per això avui toca als ciutadans i ciutadanes de Catalunya, amb el seu vot sobirà, legitimar l’elecció dels diputats i diputades del Parlament. Res podrà esborrar o fer oblidar l’atropellament democràtic que ha patit aquest país. Però el vot dels catalans marcarà a partir d’aquesta nit la legitimitat amb què encarar el futur. I el seu mandat caldrà defensar-lo i aplicar-lo. L’independentisme ha assumit el repte de concórrer en condicions adverses. I una victòria de les tres forces independentistes no només avalarà la tasca realitzada els dos últims anys sinó també la consolidació d’un projecte independentista potent en la societat catalana que li costarà més o menys trobar les vies d’implementació de la República, però que no recularà en el seu propòsit. L’independentisme té avui l’oportunitat de compactar i sedimentar una majoria que només fa set anys, el 2010, era d’uns insignificants 14 diputats –els 10 d’ERC i els 4 de Solidaritat–. I a partir d’aquí treballar per incrementar les majories socials que permetin la construcció de la República i que, des del realisme, permeti fer front a les dificultats que comporta un Estat repressor com l’espanyol i la incomprensió d’una Unió Europea que avantposa interessos econòmics i geoestratègics als valors democràtics fundacionals. La resposta de fins on això és possible la tindrem aquesta nit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia