Opinió

A la tres

Bon periodisme

“Suposo que Tavèrnia s’anomena així perquè devia ser concebuda en alguna taverna

Arran de les mitges veritats, falses notícies, exageracions i manipulacions descarades que tenen a les xarxes socials el caldo de cultiu ideal, el món del periodisme escrit hi ha trobat un salvavides.

Sí, perquè a diferència del que passa en les xarxes, al darrere de la informació dels mitjans escrits hi ha periodistes coneguts que contrasten i comproven els fets. Que busquen i investiguen en més d’una font. Que no es deixen entabanar. Que tenen criteri propi i saben interpretar la realitat. Naturalment, i crec que vostès ja ho han entès, m’estic referint sobretot als periodistes que fan aquest diari, el que tenen en les seves mans. Els altres, no ho sé. Jo parlo del que conec.

Aquesta manera de fer ha de contribuir a revifar la premsa. El ciutadà, fart que li prenguin el pèl –d’aquí a pocs anys, la meitat de les notícies que circularan per les xarxes seran falses– tornarà a comprar diaris. Si més no, diaris molt determinats. Perquè, per desgràcia, n’hi ha altres que no han tingut, tenen ni tindran cap inconvenient a fer com algunes xarxes i difondre suposats fets que farien enrogir els editors dels diaris sensacionalistes, només perquè serveixen a la seva línia editorial. Que, posem per cas, és la defensa de la unitat d’Espanya, un valor tan superior que sembla que està no ja per sobre de la democràcia i la veritat, sinó de la decència.

N’hem tingut exemples. I és difícil triar-ne algun entre tants. Tenim el cas de Tavèrnia, que suposo que s’anomena així perquè l’artefacte devia ser concebut en una taverna. El mapa de la suposada Catalunya unionista contradeia els resultats electorals, però ningú es va molestar a contrastar-lo i va sortir publicat tal qual. I després hi ha les xifres turístiques a Catalunya, que sembla que han caigut per culpa del procés, però no pels atemptats de l’agost. Malgrat tot, Catalunya és qui més turistes rep. I això es diu, però amb la boca petita.

PD: Un company em diu que el nom és Tabàrnia. Però jo també he decidit apuntar-me al periodisme negligent i no ho rectifico, apa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia