Opinió

Full de ruta

Genis del món rural

Miró, Picasso, Gaudí i Pau Casals van mantenir una relació artística i afectiva amb les poblacions de Mont-roig del Camp, Horta, Reus i el Vendrell

Quatre genis de la cultura van trobar en les comarques de Tarragona l’espurna que els va portar al capdamunt de la celebritat. Per diferents circumstàncies, Miró, Pau Casals, Gaudí i Picasso van coincidir en un espai i un temps molt propers. El primer passava els estius a Mont-roig del Camp i allà hi va pintar algunes de les seves obres més importants. També al Baix Camp, la comarca natal de Gaudí, l’arquitecte hi va interioritzar el paisatge que després influenciaria les seves obres. Pocs quilòmetres més al sud, Picasso va fer llargues estades a Horta de Sant Joan, a la Terra Alta, i indrets del seu terme van inspirar les seves obres cubistes. I el violoncel·lista Pau Casals té al Vendrell la seva casa nadiua i la casa d’estiueig, ara reconvertida en un museu. Van mantenir una relació artística i afectiva amb aquestes poblacions. I aquests quatre municipis hi tenen ara equipaments museístics que en recorden el seu pas, aglutinats, des de fa alguns anys, sota un projecte comú de promoció, anomenat El Paisatge dels Genis, integrat pels quatre ajuntaments implicats, la Diputació de Tarragona i la Universitat Rovira i Virgili. La recuperació del Mas Miró de Mont-roig és la que ha transcorregut amb més lentitud. Fa un any, la Fundació Mas Miró comptava a rebre una subvenció a través de l’1,5% cultural del Ministeri de Foment, que finalment no va ser concedida; un contratemps que va obligar a replantejar el projecte. Ara, però, el Consell de Ministres ha aprovat un reial decret pel qual es regula una subvenció directa de 200.000 euros per avançar en la posada en marxa d’aquest mas que l’artista va pintar en una de les seves obres destacades, La masia (1921). La seva obertura es preveu per al 20 d’abril. Ho celebrem. És gràcies a la tenacitat que hi han posat molts actors del territori que tots quatre centres museístics poden recordar amb dignitat la petjada dels quatre genis. I fer-ho des de pobles petits com aquests té molt més mèrit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia