Opinió

Keep calm

Dependents

Les administracions no vetllen per les persones més necessitades, no compleixen ni tan sols amb allò que s’han compromès a fer

No passin de llarg. Malgrat el títol d’aquesta columna, el contingut no té pas res a veure amb el procés de la independència de Catalunya, no. No va de política. O sí. Però de política social. I és a partir d’un titular demolidor. D’una notícia que diu que l’any passat, el 2017, un total de 38.000 persones dependents van morir sense haver rebut les prestacions que els corresponien, 104 persones van morir cada dia. És molt gros. I no només això. L’Observatori Estatal per a la Dependència denuncia que hi ha més d’un milió de ciutadans reconeguts com a dependents i que d’aquests n’hi ha 120.000 que encara s’han de valorar! És a dir que aquesta xifra esgarrifosa pot ser encara més elevada aquest 2018. Ja em perdonaran, però com pot ser que ens passi això? En quin món vivim? Les administracions no vetllen per les persones més necessitades, no compleixen ni tan sols amb allò que s’han compromès a fer, que no és altra cosa que atendre els que més ho necessiten. No és demagògia. Senzillament és denunciar un fet que hauria de caure com una llosa sobre les seves consciències i fer-los caure la cara de vergonya. Com deia l’antropòleg Eudald Carbonell, a aquesta societat, tal com està muntada i concebuda, el millor que li pot passar és que es col·lapsi, que s’ensorri i que les pròximes generacions s’encarreguin de refer-la de cap i de nou havent après dels errors que s’han comès. Perquè és molt fort tot el que estem vivint. Canvi climàtic, extincions massives, desigualtats creixents. Com més desigualtat, més conflicte. I si hi ha més conflicte social, juntament amb l’auge de la tecnologia, més capacitat de destrucció. Aquest és per desgràcia el camí que hem agafat com a espècie, nosaltres els humans, cada dia amb comportaments més animals. Qui se’n recorda ara de la societat del benestar, que havia de durar per sempre? Una societat que s’ha convertit en la del malestar i en la qual malgrat tot s’ha de tenir present que hi ha un gran nombre de persones que hi confien i que són dependents d’aquest sistema en fallida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia