Opinió

Tribuna

Consciència nacional

“Cada dia més gent és conscient que som un poble ocupat

Nació o gnatio vol dir naixement damunt la terra, ve de gnat, on la g indoeuropea indica terra, gea en grec. Naixem d’una energia natural o national. La consciència (con-scienta) reuneix i sintetitza tot allò que amb la ciència hem trossejat. La ciència (scienta) escindeix i analitza la realitat per desenvolupar tècniques que creïn procediments específics amb funcions molt específiques. La ciència treballa espais físics i la consciència, espais hòlics (que ho engloben tot) per dins, des de dins.

Quan un grup de nacions, espontàniament i voluntàriament, pacta confederar-se formalment per enfortir-se i defensar-se d’atacs formen un imperi o nació de nacions. Deriva en imperialisme quan en lloc de voluntat pacificadora una part oprimeix les altres i uns pocs individus o grups poderosos i imperialistes empren la força economicopolítica (antieconòmica i antipolítica) inflant o aixafant nacions i inventant-ne de fictícies o desinventant-les. L’estat-nació no és el resultat de voluntats lliures, és un imperialisme. I les seves subdivisions tampoc no són ètniques, són províncies, que vol dir profundament vençudes. Els imperialismes són antieconomia, antipolítica, antinacions i antiindividus.

La consciència de nació escapa als controls externs, com l’educació conscient donada a casa, a l’escola o pels programes polítics, econòmics i militars nacionalitzadors o desnacionalitzadors. S’aprèn inconscientment i es fa al llarg de tota la vida. La capacitat inventiva de la consciència humana fa els costums, amb adquisicions lliures, creatives i responsables. De costum (en grec ethos/ètica) i nació (genos), obtenim la nació de costums, l’ethos-genos o ètnia. Una ètnia és un grup humà carregat de costums. Cal, doncs, distingir instint genètic, conducta condicionada i costum creatiu.

L’escalada de repressió, violència i els abusos de poder contraris als drets humans que ens propina l’Estat espanyol a la gent catalana, no han fet més que desvetllar i enfortir-nos la consciència nacional. Cunyats (co-gnats) que se’ns adhereixen per superar l’estat de xoc en trobar confort en el costum nacional català, en no identificar-se amb la violència del costum imperialista espanyol. Cada dia més gent és conscient que som un poble ocupat que no té cap altra solució que arribar a la plena sobirania, i en això no hi ha altra agressivitat que la que ells ens imposen.

La psicologia moderna, en la mesura que integri la consciència nacional en el seu bagatge, ajudarà les ètnies, tot elevant a conscients els condicionaments objectius de les diferents comunitats. Hi estem treballant, presteu atenció. Perquè la independència de cada nació és el bé més preuat per establir la pau a la terra. Lluís Maria Xirinacs, ets en nosaltres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia