de reüll

Fotos d'una crisi

La recurrent reivindicació que els socialistes catalans tinguin veu pròpia a Madrid queda també per una altra ocasió

A la platja, foto; en un bar, foto; amb els amics, foto; a casa, foto; de cap de setmana, foto... En un moment en què semblem pràcticament obligats a deixar constància fotogràfica de tot, les crisis de govern no poden ser menys. La darrera va començar amb la imatge del conseller d'Educació, Ernest Maragall, en una conferència al Fòrum Nova Economia i ha acabat amb la instantània de Maragall i el president de la Generalitat, José Montilla, reconciliats, inaugurant la remodelació d'un institut de secundària a Cerdanyola del Vallès. Entremig, les digitals del conseller ratificat en el seu càrrec entrant i sortint del despatx presidencial per rectificar i assumir l'error d'haver dit que Catalunya està «fatigada» de tant tripartit i que el govern del qual forma part ha renunciat a tenir «un projecte integral de país». Una crisi de govern en quatre fotografies. Sis, a tot estirar, si sumem la d'Antoni Castells en el Parlament avalant Maragall i la de l'executiva del PSC, inici de la penitència del titular d'Educació. I aquí no ha passat res.

Les fotografies mostren un conseller, de l'anomenat sector catalanista del PSC, fent una passa endavant per, després, recular. Obrint l'espinós debat sobre si tres partits diferents poden tenir un projecte de país que vagi més enllà del pla comú de govern i tancant-lo, en un clic. I allò que un dia es posa sobre el paper, blanc sobre negre, amb paraules suposadament pensades, es pot contradir al dia següent, sense més ni més. I la recurrent reivindicació que els socialistes catalans tinguin veu pròpia a Madrid queda també per una altra ocasió, per quan algú dels més catalanistes del PSC vulgui significar-se. I això malgrat que en els darrers congressos del partit, que es quan toca plantejar-la, no va més enllà d'una resolució que «obre la porta» a aquesta possibilitat, sempre que la direcció de la formació la consideri convenient. Tampoc s'ha abordat en el termini abans de la constitució dels grups del Congrés, que és quan el PSC podria «escindir-se» del PSOE.

«Una tempesta en un got d'aigua», definia un dirigent del govern tripartit. El PSC és «especialista a tancar els temes superràpidament i sense mal humor», deia ahir el sempre irònic Joan Ferran. Més a nou mesos per a les properes eleccions catalanes i quan els socialistes intenten vendre la gestió de l'executiu. L'obiolista plataforma Nou Cicle nega que existeixi «una ànima o ala catalanista» dins del Partit dels Socialistes. Com a mínim, aquest cop, la foto ha quedat moguda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.