Opinió

Full de ruta

El valor del nostre pes

Portem l’enemic a sobre, se’n diu mòbil i com que és intel·ligent ha sabut fer de nosaltres els seus esclaus

Tinc una aplicació al mòbil que compta passes, calories, em controla el pes i li puc fer gestionar tot allò que vulgui referent a la meva salut. L’aplicació venia instal·lada de fàbrica però n’hi ha centenars de versions gratuïtes que es poden descarregar en qualsevol tipus de dispositiu. He de reconèixer que hi estava obsessionada, amb això de comptar passes, i la conseqüència era que portava tot el dia el mòbil enganxat a sobre perquè –els comportaments obsessius ja ho tenen, això– no volia que se n’escapés ni un del registre diari. Com jo, la majoria de gent que ens entretenim a entrar dades nostres en aquest tipus d’aplicacions no som conscients del valor que té la informació que estem regalant a una colla de desconeguts. “Què n’ha de fer del teu estat de salut una persona que viu a l’altra punta de món?”, es preguntava el catedràtic Josep Domingo-Ferrer en una entrevista sobre la importància de la protecció de dades que ha sortit publicada al primer número de la revista La República. Res, ja ho sé. Però el que no sabem, o no volem saber, és quin valor té per a aquesta persona que ni em coneix controlar si camino molt o poc, si peso més del compte, si després de molts intents he aconseguit o no deixar de fumar i fins i tot cada quant vaig al metge. I si resulta que tot aquest registre el compra, posem per cas, una mútua privada? Ara potser sí que estarem d’acord que no interessa tant que qui ha de posar preu a la quota d’una assegurança de vida sàpiga si tens o no la tensió pels núvols.

Estem hiperconnectats i això, traduït, vol dir que estem hipercontrolats, com si fóssim els protagonistes del Show de Truman, una pel·lícula que relata la vida fictícia d’un home, controlada per càmeres i amb les decisions dirigides pel director d’un xou televisiu. Ara, 20 anys després de l’estrena del film, no fan falta càmeres perquè algú sàpiga en tot moment on soc, amb qui estic i fins i tot pugui predir cap a on aniré. Portem l’enemic a sobre, se’n diu mòbil i com que és intel·ligent ha sabut fer de nosaltres els seus esclaus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia