Opinió

Full de ruta

Incomodament reial

Esperem que, per dignitat, convidin el major Josep Lluís Trapero a la commemoració del primer aniversari dels atemptats i l’asseguin al costat del monarca

Si el rei espanyol no volgués ser el centre d’atenció en la commemoració del primer aniversari dels atemptats a Barcelona i Cambrils, senzillament no vindria i cediria el protagonisme a les víctimes i les seves famílies. La seva sola presència a Catalunya, sense haver demanat perdó per haver avalat la violència contra els votants de l’1-O, genera un rebuig lògic, però ell continua insistint, com si no hagués deixat de ser el monarca dels catalans, i cada vegada que pot trepitja terra catalana; la trepitja, també en sentit figurat. A Palma hi va haver protestes ciutadanes i boicot institucional per la seva visita el cap de setmana passat. No van anar a la recepció reial ni el batlle de Palma ni el president del Consell de Mallorca, entre altres autoritats. A les illes també està deixant de ser rei. Potser al final no se’l coneixerà com el Preparat, sinó com el Minvant.

Un dia se’l podrà convidar amb normalitat com a monarca del país veí, si els espanyols encara el mantenen en el càrrec, tot i la sagnia pressupostària i la mala imatge que projecta internacionalment la seva família, perquè vingui a retre homenatge a les víctimes espanyoles, sempre que demani disculpes per l’1-O, però també si deixa de comerciar amb armament amb monarquies que instiguen de sotamà el gihadisme. “Felipe, qui vol la pau no trafica amb armes”, deia un dels lemes de la manifestació posterior al 17-A.

Convidar-lo ara, o autoconvidar-se, és més que ofensiu, tenint en compte que els màxims responsables polítics i policials d’haver neutralitzat els autors dels atemptats són a la presó, a l’exili o pendents de judici. Esperem que, per dignitat, convidin també el major Josep Lluís Trapero i l’asseguin al costat del monarca. No és que li vulgui cap mal al major, però si el president Quim Torra demana que ignorem el rei, almenys que el rei estigui incòmode. Dec estar instigant algun tipus de delicte, el delicte d’incomodament reial, aviat al Codi Penal espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia