Opinió

la crònica

Qui són i on són els dimonis?

El Punt Avui del dimarts 24 de juliol titulava en primera pàgina que el bisbat de Girona havia nomenat un exorcista diocesà en la persona del rector de Roses, Miquel Puig i Bofill. També explicava que aquest nomenament era en compliment de la instrucció del Vaticà que ordena a totes les diòcesis de disposar d’aquesta figura. El rector de Roses serà, doncs, el primer exorcista oficial de la diòcesi de Girona. Haig de reconèixer que vaig quedar astorat i no sabia si riure o plorar. Vaig tornar-ho a llegir no fos cas que l’hagués malinterpretat. Però no. La cosa anava de veritat. Sí: mossèn Josep Puig és l’exorcista oficial del Bisbat de Girona.

Faig memòria del meu temps de seminari i, abans de l’ordenació presbiteral, hi ha quatre ordes menors, entre què l’exorcista, i tres de majors. Però això era als anys seixanta del segle passat. Ja aleshores no enteníem què feia l’orde d’exorcista, però avui, en ple segle XXI, és del tot incomprensible. És que algú encara creu que existeix el dimoni com un ésser que entra i surt de les persones? Algú encara creu en el dimoni, en Satanàs, en Belzebú o en algun altre nom que la mitologia ens ha portat? Podem creure en el dimoni d’Els pastorets, però res més.

El dimoni, com a tal, no existeix. Existeixen el mal, la injustícia, la guerra, l’esclavitud, la pobresa, el dolor físic i psíquic, tot el mal del món. Això sí. Això sí. Però aquest mal el provoca la mateixa naturalesa i els altres éssers humans. No cal buscar més enllà. El mateix mossèn Josep Puig diu que farà el que bonament sàpiga posant-hi seny. Sobretot, posem-hi seny. I serà millor que no en parlem gaire, perquè podem desacreditar encara més l’Església oficial. O potser això és el que cal. M’ha estranyat que, fins al dia d’avui, no he llegit cap reflexió o crítica de cap sacerdot gironí. És que ho troben bé, normal i adequat o prefereixen callar per vergonya aliena? Crec honestament que, a hores d’ara, parlar d’exorcismes i dimonis que posseeixen persones és un despropòsit. Ara bé, si algú encara creu en el dimoni, ja sap quina és la solució: Roses.

Notes: exorcisme: Ritus i pregàries per alliberar algú de la influència dels mals esperits. 1. Dimonis bons i esperits guardants: àngel de la guarda. 2. Dimonis dolents i esperit dolents o agents del mal en el món (influència de la mitologia, del judaisme, acceptat més tard, pel cristianisme).

Exorcistes famosos contemporanis, de casa nostra: Josep Oriol, Josep de Calassanç, Antoni Maria Claret, Jacint Verdaguer...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia