Opinió

la CRÒNICA

La Crida

El dissabte 27 d’ octubre, a Manresa, es va presentar de manera oficial la Crida Nacional per la República. Els seus promotors són el molt honorable president Torra, el president Puigdemont i Jordi Sànchez. 

El seu objectiu és fer efectiva la República. La portaveu Gemma Geis justifica l’ aparició de la Crida perquè estem en uns moments excepcionals, i en moments excepcionals cal buscar solucions i propostes excepcionals. I això és la Crida. Volen aconseguir, diuen, una unitat d’acció estratègica. I això, continuen dient, és més factible dins la Crida. La unitat és un factor indispensable per aconseguir la República. Cridem a la mobilització política, i així, amb màxima unitat, no ens rendirem, diu Puigdemont. Jordi Sànchez afirma: “No demanem renúncies, no venim a substituir partits, venim a unir persones i a sumar unitats.” El seu lema, segons es desprèn de les intervencions de Manresa, és la unitat i la transversalitat. El 19 de gener que ve està previst aprovar la ponència política i organitzativa, i també la primera direcció. L’altre portaveu de la crida, Ferran Mascarell, diu: “La Crida es defineix com una eina política que, si convé, es podrà presentar a les eleccions.”

A hores d’ara, la Crida presenta alguns interrogants i necessita alguns aclariments:

1.– La primera cosa que ha de quedar clara és si la Crida Nacional per la República és un moviment semblant a l’ANC o bé si serà un nou partit polític. Si és un moviment, cap problema. Podrà competir amb l’ANC. Si es converteix en partit polític i aleshores es presenta a les eleccions, difícilment serà transversal i unitari. Unitari no ho serà, perquè tant Esquerra com la CUP ja han dit i repetit que ells no s’hi apunten. Aleshores, serà un nou competidor en l’ espai independentista. I s’ha de veure si aquest nou competidor és l’ espai antic de Convergència, que en els últims tres anys s’ha presentat sota diversos noms. En aquest cas, la Crida seria la nova marca.

2.– Si es converteix en un nou partit polític, es pot entendre que és contradictori dir que la Crida permetrà la doble i la triple militància. És pot ser militant de la CUP i de la Crida? Es pot ser militant d’ERC i de la Crida? Això no pot passar mai. És pura utopia.

3.– També es fa difícil d’entendre que el president Quim Torra, que governa en coalició amb ERC, el PDeCAT i JxCat, al mateix temps promogui un nou espai polític que, segur que competirà, com a mínim, amb Esquerra Republicana.

4.– Els seus portaveus diuen que la Crida no va contra ningú ni contra cap partit polític. Diuen que volen aglutinar tot l’independentisme. Per ells, la unitat vol dir anar amb la Crida. D’alguna manera ens diuen, deixeu el que esteu fent, el vostre partit, i veniu amb nosaltres. Seria una nova i original versió del “Deixeu-ho tot i seguiu-me”. I, en aquest sentit, Puigdemont esdevindria el nou messies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia