Opinió

Full de ruta

Il·legalitzar l’antifeixisme

Pablo Casado deia el cap de setmana “us alliberaré de la banda de fanàtics racistes” i no estava parlant de deslliurar-nos de Vox ni de deslliurar-nos d’ell mateix

“Mireu-los com van, / són l’Espanya de sempre, / la d’antigues tenebres / que van ressuscitant... / Mireu-los com van / presumits i fatxendes, / és l’adéu als complexos / pels pecats dels papás.” No es pot resumir millor l’actualitat política espanyola que amb la lletra de la cançó Neofatxes globals de Lluís Llach, de l’any 2002. I tan ressuscitant van que Vox i l’extrem dret del PP que ara mana al partit volen il·legalitzar l’antifeixisme alhora que l’independentisme. En concret, Vox parlava ahir de presentar una denúncia a la fiscalia per reclamar la il·legalització de l’organització juvenil de l’esquerra independentista Arran i altres col·lectius antifeixistes. Pablo Casado fa dies que defensa la utilització del mateix mètode. Ja vam veure com al País Basc van impedir que l’electorat pogués votar l’esquerra abertzale. Volen il·legalitzar l’antifeixisme quan més falta fa: la tumefacció comença per Andalusia amb l’entrada de Vox al seu parlament amb populars i ciutadans, condiciona el debat polític al conjunt de l’Estat, proliferen les agressions feixistes, creixen les visites al Valle de los Caídos per retre culte al dictador, es desacomplexen els nostàlgics del règim –“presumits i fatxendes”– i, per si no n’hi hagués prou amb la capa de verdet ideològic que embruta l’actuació de la Guardia Civil, la Policía Nacional, la fiscalia i la judicatura espanyola, la ultradreta exerceix directament l’acusació popular en el judici de l’1-O. Casado deia el cap de setmana “us alliberaré de la banda de fanàtics racistes” i no estava parlant de deslliurar-nos de Vox ni de deslliurar-nos d’ell mateix, sinó que es referia a l’independentisme. I mentrestant el socialisme extremeny vota al costat del PP i de Ciutadans a la cambra autonòmica la reedició de l’article 155 a Catalunya, que és el contrari d’asserenar la confrontació territorial però dona rèdits electorals. “Mireu com anem, / engreixant els bandarres, / empenyent el desastre / fins al dia de... Ah.” Talment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia