Opinió

LA GALERIA

D’Ari a Arianna Puello

Aquesta primavera farà 20 anys que la rapera va publicar el seu primer àlbum, ‘Gancho perfecto’

La primera setmana de juny farà vint anys que es va publicar el primer àlbum de la rapera gironina Arianna Puello, Gancho perfecto (Zona Bruta, 1999), un disc fonamental en la seva carrera, però també una obra de referència de l’edat d’or del hip-hop estatal, a cavall entre segles. Rapera gironina? Sí, per descomptat: tot i que va néixer a la República Dominicana i va arribar a Girona amb 16 anys, va ser aquí on es va formar, musicalment i vitalment parlant, i va ser a La Maret de Salt on va agafar per primera vegada un micròfon. Arianna Puello (1977) era en aquell moment simplement Ari i formava part de la Gentuza de Girona, col·lectiu hip-hop nascut al carrer, com és de llei, al qual va dedicar un dels temes de Gancho perfecto, Gentuza la lía, amb les veus convidades de Nomah, Foute i Esmit, companys de fatigues i rimes en aquella primera etapa 100% underground. El 1998 va debutar discogràficament amb El tentempié, que en el seu moment va ser el maxisingle més venut en la història del hip-hop espanyol, en el qual sobresortien dues combatives veus femenines: Ari i la gaditana Mala Rodríguez. El tentempié va ser una de les primeres referències de la discogràfica Zona Bruta, que s’havia posat en marxa dos anys abans amb discos de dos grups històrics: El Club de los Poetas Violentos (CPV) i Verdaderos Kreyentes de la Religión del Hip Hop (VKR). El tentempié va ser elegit pels crítics de la revista Rockdelux com el millor maxi estatal del 1998, i els bons auguris es van confirmar amb Gancho perfecto, un disc produït musicalment en bona part per Frank T, en el qual destaquen temes com ara Arriba los buscavidas, Oye lo que traigo, No puedo parar, Todo por la pasta i ¡Ay! Caramba, amb un estil únic i inconfusible, però en el qual encara no havien entrat de manera molt evident els aires llatins als quals va obrir la porta en discos posteriors, com un reconeixement a les seves arrels.

Vint anys després de Gancho perfecto, Arianna Puello ja ha publicat set discos de llarga durada –l’últim dels quals, Rap Komunión (EnTuCuelloRecords, 2017)– i és una de les veus més importants del rap en espanyol, amb nominacions als Grammy Latinos incloses. Ara, la seva vida i la seva carrera passen en bona part a l’altra banda de l’Atlàntic, en països com ara Mèxic i Xile, on ja ha celebrat els 20 anys de Gancho perfecto amb alguns concerts. Aquí sempre serà ben rebuda, als carrers de Girona i Salt, on va créixer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia