Opinió

De set en set

Seguretat

M’ho va dir fa un cert temps un amic advocat i activista polític: “Les esquerres tenim pendent de repensar com afrontar el tema de la seguretat; no podem deixar que les dretes facin veure que només elles se n’ocupen presentant-se com a salvadores i manipulant la societat fent-li creure precisament que el problema més gran és el de la seguretat.” Aleshores no li vaig fer prou cas, però hi vaig pensant cada cop més, tenint present tot allò relacionat amb la seguretat a Barcelona. La qüestió és complexa i, de fet, intentar fer veure aquesta complexitat potser ja suposa una altra manera d’afrontar-la. El cas és que no es pot negar i banalitzar el problema de la seguretat, però també en forma part com es manipulen les dades relatives als actes delictius, el tractament sensacionalista de part dels mitjans de comunicació, les campanyes de desprestigi d’una ciutat i l’ús polític que són capaços de fer-ne aquells que declaren que voldrien passejar-se per Barcelona sense por i que no semblen témer el ridícul afirmant que hi abunden catanes com les que branda Uma Thurman a Kill Bill.

La complexitat de la qüestió és que la delinqüència no és un mal que s’afegeix a la societat, sinó que se’n deriva dels seus propis mals. És patrimoni de la dreta afirmar que, davant del caos, cal restituir l’ordre amb més policia: la hipotètica seguretat al preu de la pèrdua de llibertats; el discurs que justifica sistemes autoritaris de vigilància i de control. I, evidentment, també ho és designar uns col·lectius com a “culpables” abonant tota mena de pors i de prejudicis, menant encara més al tancament de fronteres i a les expulsions. Però tot i que les dretes diguin que aquesta és la solució, no només no és cert, sinó que també forma part del problema. Cal, certament, que les esquerres ho afrontin d’una altra manera. Una altra cosa és que, malgrat que s’hagi d’intentar no caure en el nihilisme, es pugui trobar una solució absoluta en aquest món tal com és.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia