Opinió

MARIA BARGALLÓ

VICEPRESIDENTA DE JUSTÍCIA I PAU, RESPONSABLE DEL PROJECTE ECOPARRÒQUIES

“La conversió ecològica integral és l’única via per salvar el món”

En el cinquè aniversari de ‘Laudato si’ entitats i personalitats cristianes es comprometen a “lluitar per la casa comuna i cada un dels humans”

La xarxa d’Ecoparròquies –parròquies i comunitats cristianes ecosolidàries– va agafar el guant llançat pel papa Francesc quan amb Laudato si, publicada ara fa cinc anys, va fer una crida a les comunitats cristianes a la conversió ecològica integral. Per commemorar el cinquè aniversari d’aquesta encíclica, Ecoparròquies (una iniciativa impulsada per Justícia i Pau) està penjant cada dia del mes de maig i a través de les xarxes socials (@ecoparroquies a Twitter i a Instagram) una cita i un comentari radiofònic sobre aquest text, que va lligar ecologisme i desenvolupament social d’una manera indissoluble.

Què ens diu ‘Laudato si’?
Una cosa molt important que fa Laudato si és aquesta unió entre la idea d’ecologia i la de justícia social: uneix el concepte de la justícia ambiental i justícia social. És molt important perquè dona una mirada global i fa un subratllat en el desenvolupament humà integral, és a dir, un canvi de paradigma de la mateixa idea de desenvolupament.
I què proposa?
Diu que desenvolupament no és només créixer econòmicament, sinó que és créixer com a persones, com a societat i com a món. Un altre element és la idea que tot el tema ecològic és una qüestió que no és perifèrica a la creença cristiana sinó que forma part del nucli més central. Des del punt de vista de la fe és molt important.
És una crida?
Fa una crida a tots els cristians perquè ens sentim interpel·lats. “No us mireu això de l’ecologia com si no hi estiguéssiu implicats”, diu el papa. I afegeix: “No us penseu que el que està passant al món no us afecta!” Els cristians tenim una responsabilitat i ens hi hem de comprometre.
I és el que han fet: un grup d’entitats i personalitats d’Església han publicat una “carta de compromís” en la qual fan seva la lluita contra un “desenvolupament depredador” i es corresponsabilitzen amb la seva actitud a “avançar en la construcció d’un món més just i fratern”.
Seguint l’exemple dels pares sinodals que van participar al Sínode de l’Amazònia i van signar un compromís amb l’Amazònia i l’ecologisme integral, la xarxa Ecoparròquies, de Justícia i Pau, juntament amb Càritas, Mans Unides, Cristianisme i Justícia, el Grup Sant Jordi, la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat, el Moviment de Professionals Catòlics, la Fundació Escoles Parroquials, Acció Catòlica, la Fundació Joan Maragall, Carmelites Descalços, la delegació de Pastoral Social i diverses personalitats hem impulsat aquest compromís per “defensar la casa comuna i cada un dels humans que l’habiten amb les nostres actituds i opcions de vida”. Tothom qui vulgui la pot firmar (http://www.justiciaipau.org/ecoparroquies/compromis/). En el dia d’avui [ahir per al lector] ja han signat 1.206 persones i 101 entitats.
És un acte inèdit a l’Església catalana. A què es comprometen?
Entre altres coses, a assumir “un estil de vida alegrement sobri, senzill, contemplatiu i solidari”, a “reduir la producció de residus i l’ús de plàstics, optar per energies renovables, apostar per les empreses d’economia social i solidària i les finances ètiques”. També a “ afavorir la producció i comercialització de productes agroecològics i de proximitat, utilitzar el transport públic sempre que sigui possible i donar suport a iniciatives que promoguin una nova economia i un nou model de desenvolupament fonamentat en el bé comú i l’ecologia integral”.
Avui l’encíclica del papa i comprometre’s amb les seves propostes té més sentit que mai.
Jo diria que ara és el moment i és l’oportunitat de repensar quin món volem i quin futur volem per a la nostra societat i el nostre món. La pandèmia ha posat en evidència que des del punt de vista social és prioritari anar cap a una forma de vida més sostenible i amb menys desigualtats. Si no hi fem res, el món se’n va en orris.
Des de l’àmbit de la fe com enfoquen aquesta urgència?
Jo crec que un altre element important de l’encíclica és que el papa diu que la conversió integral ecològica s’ha de fer des de totes les perspectives: tècnica i científica, política..., i també des de l’ètica i des de la religió. Francesc dona molta importància al diàleg interreligiós i a l’encíclica treu constantment exemples d’altres comunitats religioses. Una de les coses més importants és fer xarxa amb altres religions perquè quan es diu que la nostra societat necessita un canvi global el primer que hem de fer és canviar de mentalitat, i és aquí on les diferents religions i espiritualitats hi tenen un paper molt important perquè són espais on es poden generar capacitats d’introspecció de les persones i de reflexió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia