Opinió

A la tres

Ferum de corrupció

“La fortuna del rei emèrit fa tanta pudor que sembla difícil que Felip VI no se n’hagi impregnat

Tothom és innocent fins que no es demostri el contrari, i en el cas del rei emèrit espanyol Joan Carles I això no hauria de ser una excepció, però ara mateix, vista la ferum de corrupció que fa tot plegat –fins i tot amb el vell monarca movent maletins carregats de bitllets per Ginebra com en un vulgar film de gàngsters–, no seria estrany que el Borbó acabés davant d’un tribunal, si és que abans no ha traslladat la seva residència a la República Dominicana, com asseguren alguns mitjans. Ja seria massa, Joan Carles I, paradigma de les monarquies democràtiques –o presumptament– vivint en una república. De més verdes en maduren.

No s’ha de descartar tampoc que tot plegat sigui una maniobra judicial per acabar exonerant l’emèrit adduint la seva inviolabilitat, amb l’excusa de protegir, de passada, la institució monàrquica. De més verdes en maduren.

En tot cas, que la fortuna reunida per Joan Carles I al llarg del seu regnat no és aigua clara, és una cosa que tot Espanya i mig món saben des de fa anys. A El Punt Avui ho vam explicar amb tota mena de detalls l’any 2013 –quan no era fàcil publicar determinades coses sobre la monarquia– en la sèrie Les pilotes dels Borbons, on quedava també ben clar que la corrupció ha estat a l’ADN dels Borbons des que van aterrar a la península amb l’infame Felip V. Ho vam complementar amb una altra sèrie, Els Borbons en pilotes, on relatàvem les corredisses sexuals dels monarques Borbons, un altre tret diferencial de la dinastia. L’editorial Cossetània va reunir les dues sèries en sengles volums.

De Joan Carles I llavors ja es posava en dubte l’origen de la seva fortuna, valorada en uns dos milions d’euros, quan és de domini públic que el príncep va arribar a l’Estat per mitjà de Franco sense ni un duro a la butxaca.

Una fortuna aconseguida, semblaria, sobretot, a base de comissions, com les que ara investiga la fiscalia suïssa. Unes maneres d’actuar que fan tanta pudor que sembla difícil que el fill, l’actual rei Felip VI, no se n’hagi impregnat. De més verdes en maduren. I n’han madurat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia