Opinió

opinió

El talent com a clau del passat, present i futur

Segurament és cert que els catalans no som ni millors ni pitjors que altres pobles d’Europa, però hi ha una cosa que segur que té molt a veure amb el talent de la generació actual. Em refereixo al fet que de forma continuada en el temps, Catalunya s’ha dedicat set segles ininterromputs al comerç marítim internacional, els mateixos que té la llotja de mar, seu corporativa de la Cambra.

Set-cents anys de comerç internacional que van començar al Mediterrani amb els 135 consolats de mar –avui en diríem ambaixades comercials– que arribaven durant l’època medieval fins a Trípoli i Alexandria, on els nostres comerciants venien tot allò que els gremis fabricaven i que lògicament havien de ser desitjats pels consumidors i, per tant, calia aplicar la creativitat. Lluny del que se’ns ha volgut fer creure, aquest comerç va continuar a l’Atlàntic cap a Amèrica al segle XVI, tot i que certament calia passar pels ports d’Andalusia per pagar els impostos corresponents fins que després de la guerra de Successió ja no va caldre perquè els impostos es recaptaven directament a Catalunya.

Cal recordar que al segle XIX vam fer la revolució industrial del vapor i que a primers del segle XX vam fabricar molt tèxtil per a arreu d’Europa i per tant de nou aquesta internacionalització ha requerit el talent dels industrials per fer productes més comercials com les indianes, i amb costos competitius com demostra el fet que va repercutir en grans fortunes a moltes famílies catalanes que van donar lloc al modernisme de què avui gaudim com a patrimoni turístic i que també òbviament està carregat d’un talent valorat internacionalment.

Vet aquí doncs uns exemples que demostren que els catalans hem competit a base de talent i creativitat al llarg de la història, i ara en molts sectors també ho fem amb empreses anomenades hidden champions (campions ocults), veritables multinacionals mitjanes o grans que són capaces de ser les millors d’Europa (en alguns casos, del món) en el seu sector, però que en la majoria de casos són desconegudes per la majoria de la societat, només pels caps de compres de les empreses client. Parlem de sectors com les antenes de mòbil, indústries d’espais de bany, components de l’automòbil, motocicletes de trial, productes per a piscines, seients i butaques, material elèctric, maquinària d’indústries especialitzades, productes farmacèutics i veterinaris, biopesticides, perfums i aromes, en el món del tèxtil amb adobats de pell, vestits de núvia, botigues de moda, o en subsectors alimentaris elaborats, criança de perdius, vins i caves, i també els famosos restaurants reconeguts amb estrelles Michelin. En la nova economia comptem amb start-ups ja consolidades, un parell d’unicorns (més de mil milions d’euros), i d’altres que tot i ser menys conegudes, són referents internacionals del seu nínxol de mercat.

Aquest talent existent s’ha de posar en valor, és un dels objectius del mandat de la cambra que presideixo i del Consell de Cambres de Catalunya, i per aquest motiu vam arribar a un acord fa uns mesos amb la Welcome Talent Society per crear els premis Talent Cambra que enguany presenta la primera edició amb les cambres i que pretén potenciar encara més el talent a casa nostra.

Enguany els premis Talent Cambra tindran un enfocament especial al reconeixement de les empreses i emprenedors que han utilitzat la creativitat i el talent per superar la crisi. Aprofito per fer una crida a la participació a tothom que cregui haver fet una aportació en aquesta línia, però també als que continuen desenvolupant el talent per millorar la societat amb projectes empresarials en tots els àmbits. Ens trobareu a premistalent.cat. Us hi esperem, perquè el talent generalitzat és la clau per fer una societat més rica i avançada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia