Opinió

LA GALERIA

Cala Montjoi, cala Bulli

S’hi va instal·lar el Club Polinèsia, una mena de càmping nudista que suposava tota una revolució en els anys del franquisme

Montjoi ha estat durant els darrers anys, almenys fins que va tancar l’excels restaurant de Ferran Adrià, la cala del Bulli. Aquesta recòndita i tranquil·la cala de la península del cap de Creus, malgrat tenir inicialment un únic accés terrestre per una antiga pista militar, sempre ha estat un indret buscat i desitjat. Una de les primeres construccions que es coneixen al lloc és la casa Camprubí, un edifici reformat entre els anys cinquanta i seixanta, avui protegit com a bé cultural d’interès local, que a mitjan segle XIX Josep Camprubí i Escudero, militar de carrera amb grau de general, va comprar a uns frares. És, en aquests primers anys del turisme, quan s’instal·la a Montjoi el Club Polinèsia, una mena de càmping nudista que suposava tota una revolució en aquells anys del franquisme. L’espai, fins i tot va cridar l’atenció del cofundador de la Falange, Rafael Sánchez Mazas, que hi va dedicar un article de pàgina sencera al diari ABC de Madrid, tal com recordava, fa alguns anys, Joan Farrerós en aquesta mateixa columna. “Però la història del polinèsic va acabar malament. Una nit va haver-hi punyalades.” Així ho recull Manel Costa Pau en el seu llibre Turistes, sirenes i gent del país (Llibres del segle). Després, la cala Montjoi va convertir-se en una colònia de francesos, i avui hi ha una ciutat de vacances amb serveis com una escola de submarinisme, acampada, allotjament, aparcament i activitats de tota classe. Tornant als anys seixanta, resulta que el metge alemany Hans Schilling i la seva esposa, Marketta, també hi van comprar un terreny, van fer-hi un minigolf i una guingueta, que es convertiria en el Bulli. Després que Jean-Louis Neichel hi obtingués la primera estrella Michelín, el 1981 Juli Soler en va assumir la direcció, amb un equip al qual s’incorporaria Ferran Adrià. El Bulli esdevindria el primer restaurant del món els anys 2002, 2006, 2007, 2008 i 2009, i seria un dels restaurants més reconeguts i premiats. Ferran Adrià hi va servir el darrer plat el 2011 i van tancar. Després d’una remodelació, es va reinventar sota un nou nom, el Bulli 1846, com a centre de formació i un lloc d’experiències culinàries dirigits per Ferran Adrià. Aquest xef, el darrer gener, va cercar un equip de dotze professionals per començar el període d’investigació i activitat que s’hauria d’estrenar el pròxim dia 24. Es la nova revolució que viurà la cala Montjoi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia