Opinió

la crònica

Confrontació intel·ligent

Confrontació intel·ligent és el gran eslògan de Puigdemont, que ha estat assumit per tots els seus seguidors de Junts per Catalunya, especialment per Laura Borràs i Joan Canadell. Ningú no ha explicat, però, què és i com es fa una confrontació intel·ligent.

Analitzem l’eslògan:

1. Confrontació. De joves, sempre havíem sentit a dir que, si t’has de barallar, confrontar o mesurar les teves forces amb un altre, abans de començar la baralla havies de calcular les teves forces i les del contrincant. Si veus, ens deien, que l’altre és molt més fort que tu, és millor no començar la baralla, perquè segur que rebràs de valent. Si creus que tens possibilitats, aleshores comença la baralla utilitzant sobretot l’enginy, l’agilitat i la intel·ligència. El resultat serà el que sigui, però mai una derrota total i humiliant.

No sé si Puigdemont i Borràs, quan parlen de confrontació, han mesurat les seves forces. Em temo que no. Per fer una confrontació directa amb l’Estat espanyol (que no és el govern de torn) s’ha de tenir molta moral o molta ingenuïtat. La derrota està assegurada. Més moral, més unitat, més ganes de victòria de les que teníem l’ 1-O del 2017 no les tenim pas ara. I ja es veu on som: repressió, presó i exili. Per tant, això de la confrontació molt clar no ho és, especialment quan s’ha vist que no tenim ningú en l’àmbit europeu que ens ajudi i es posi del nostre costat. No volem més presos ni més exiliats.

2. Intel·ligent. Això sí que és un veritable enigma. Ningú ha explicat què vol dir confrontació intel·ligent. Observant, però, l’actuació de Junts per Catalunya en diversos escenaris, ens atrevim a apuntar algunes idees. A) Confrontació intel·ligent serà dir que no a tot, que és el que fa Laura Borràs a Madrid? No als pressupostos no a l’estat d’alarma. No a la taula de diàleg. No a negociar res amb el govern repressor de l’Estat; però, per la porta del darrere, com fa el conseller Tremosa, demanar al PDeCAT que negociï diners per al seu departament. B) Confrontació intel·ligent serà fer anuncis publicitaris com ara el que ha fet el Departament d’Empresa i el Gremi de Restauradors de Barcelona convidant la gent a omplir bars i restaurants mentre el Departament de Salut, els metges i tècnics sanitaris ens diuen que cal evitar els contactes socials i que ens hem de quedar a casa? C) Confrontació intel·ligent vol dir atacar directament i indirectament ERC per terra, mar i aire insinuant que no és independentista i que pactarà, si pot, amb el PSC per fer un nou tripartit? És intel·ligent atacar el soci de govern actual i futur? Clarament, no. D) Confrontació intel·ligent és acusar ERC per haver pactat el pressupost de l’Estat espanyol sense obtenir-ne res? Serà intel·ligent, segurament, pactar amb els socialistes a la Diputació de Barcelona perquè no governi ERC? E) Confrontació intel·ligent és anar parlant del Consell per la República i fer grans manifestos quan no tenim República i el Consell no representa tot l’ Independentisme? Molt intel·ligent, tot això, no ho és.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia