Opinió

opinió

Quan l’honestedat no és hegemònica

És lamentable que es normalitzin els comportaments corruptes

El frau, la mentida, la infracció de les lleis, el suborn i el maquillatge de dades i estadístiques són pràctiques que vicien les normes bàsiques d’una societat i de tot col·lectiu. La falta d’ètica propicia desigualtat, trenca l’equitat perquè manipula les “regles del joc” i, el que és pitjor, embruteix una societat. Hi ha formes de fer que distorsionen tot un sector i dificulten la viabilitat de qui, honestament, respecta les normes, es presenta amb la veritat pel davant i dona valor a la paraula donada. Els polítics corruptes que, aprofitant-se del lloc, van promoure accions fraudulentes, no només van sostraure recursos públics, sinó que van provocar una desconfiança generalitzada en l’administració. En circumstàncies difícils, com les actuals, resulta desmoralitzador veure com hi ha qui des de cap autoexigència moral, emparat en el que fan o han fet d’altres, s’aprofita del moment i enganya treballadors i contribuents amb pràctiques fraudulentes, administrant de forma ineficaç els mitjans públics o mentint en les seves comunicacions.

La desconfiança viscuda en el si de la Unió Europea vers els països del sud per part d’alguns països rics del nord és comprensible desprès de múltiples males experiències de frau. Es va conèixer com a Tangentopoli el major escàndol de corrupció d’Itàlia, que l’any 1992 va portar a judici més de 4.000 empresaris, representants públics i polítics. Aquella xarxa de corrupció endèmica va ser demolidora econòmicament pels diners que s’esfumaren, però sobretot perquè va sumir el país en un clima de desconfiança del que encara no s’ha recuperat. Es tracta d’un cas emblemàtic, malauradament no tan llunyà, que ha deixat malmesa la confiança de la societat i del país internacionalment. La reacció política a aquests escàndols a Espanya ha estat una legislació tan estricta que acaba essent inoperativa per al bé comú.

Aquests comportaments promoguts per certes persones es donen en tot tipus d’administracions, empreses i organitzacions. Actuar amb valors ètics hauria de ser una conducta que es pressuposa en tota entitat social. Malauradament tampoc sempre és així i quan han sortit a la llum les males pràctiques d’algunes persones en ONG o entitats del Tercer Sector la mirada de desconfiança de l’opinió pública es generalitza a totes les organitzacions. Quan es comença mentint amb xifres i explicacions es desperta el dubte sobre el fons de tota una organització o sector d’activitat.

Es lamentable que en algunes societats es vagin normalitzant aquests comportaments corruptes. Que hi hagi empreses i organitzacions que construeixin el seu èxit sobre pràctiques fraudulentes que arriben a distorsionar la veritat. Sovint fer les coses èticament i legalment resulta més car, comporta prendre decisions difícils i suportar pressions internes i externes. Que difícil que resulta explicar que una organització, empresa o administració fa tot el que pot per actuar amb rectitud, que difícil es fer-la sostenible en un entorn on hi ha actors sense principis i que difícil és que se n’adoni i ho valori l’entorn social! Per això fa mal veure com en la nostra cultura no només es toleren aquests comportaments corruptes, sinó que s’admira al “llest” que es vanagloria del guany obtingut il·lícitament. En aquest sentit, hem d’estar alerta a aquells èxits, creixements i autobombo sorprenents que malauradament amb el temps es demostra que no eren certs. Només si la societat és exigent, educa els fills amb principis per aparentment poc adaptatiu que sembli i denuncia el frau en l’escala que sigui, anirem integrant l’honestedat i l’ètica en l’actitud de les persones.

En un moment com l’actual, amb tantes incerteses, és quan les persones que volem ser íntegres no hem d’abaixar la guàrdia i vetllar per actuar amb honestedat, mostrar-ho i a poc a poc procurar de generar confiança en els nostres entorns i en la societat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia