Opinió

A la tres

Peatges d’estat

“No només l’Estat no fa res per retirar els antics peatges, sinó que en vol guardar per a controls policials

La setmana entrant farà dos mesos que les autopistes catalanes no tenen peatges i la majoria de les cabines continuen a lloc. Només la Generalitat ha fet la feina al Vallès i al Maresme i les ha començat a retirar, però l’Estat continua adormit. Per tant, en tot el tram de l’AP-7, els conductors han de transitar encara per mig d’unes barreres que resten dempeus a tots els accessos, però, sobretot, als grans peatges de la Roca, Martorell i la Jonquera.

Fa gràcia tot plegat, si no fes plorar, perquè... quant fa que se sap que el 31 d’agost del 2021 s’acabava la concessió? Uns quants anys diríem, però semblaria que l’Estat només ha començat a moure’s a pilota passada en comptes de tenir-ho tot a punt l’endemà mateix que s’aixequessin les barreres. Deuen voler fer honor a la famosa dita de las cosas de palacio van despacio, si no és que al Ministeri de Foment són uns inútils poc previsors als quals se’ls en refot si a les autopistes catalanes hi continua havent cues als peatges o, pitjor, la seguretat dels conductors.

La deixadesa de l’Estat amb Catalunya ens ha portat allà on som, i per això és més necessari que mai poder-se deslliurar d’un estat que no només s’endú cada dia cap a casa més de quaranta milions dels nostres impostos, sinó que en retorna ben pocs en forma d’inversions.

I en ple debat sobre quan s’executaran les obres, surt el subdelegat del govern espanyol a Girona, Albert Bramon, i diu que, en el cas del gran peatge de la Jonquera, les coses van per llarg. Que no es trauran aquest 2021, però que segur que abans d’un any s’haurà resol el tema. Quina barra! A més, afirma, que potser en deixaran algunes per poder-hi fer controls policials. Hi tenen una veritable obsessió, en això dels controls fronterers. De fet, fa més de deu anys des del Ministeri de l’Interior ja es va fer tot el possible per evitar que es retiressin les cabines de control que hi havia a l’autopista al Pertús. Només les van treure quan la UE els hi va obligar. La qüestió és posar traves a la lliure circulació que estableix Schengen.

A vegades penso que, per aquestes i altres coses que tots sabem, molts a Madrid preferirien estar fora d’Europa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia