Opinió

TANTXTANT

Preparar-nos per a la inflació

Fa cinc mesos vaig comentar en aquesta mateixa columna que tornava la inflació. Les dades de setembre han confirmat que ja estem al 4%. L’últim cop que vam estar per sobre del 4% va ser l’any 2007, i ens hem de remuntar al 1992 per trobar una inflació per sobre del 5%.

Si bé aquesta dada es troba ara dopada per l’energia, la tensió inflacionista té recorregut. La disrupció en les cadenes de subministrament global persistirà i pot ser que no torni a origen. Un cop passada la primera onada de matèries primeres i energia, ara començaran a pujar els béns de consum o l’alimentació.

Els empresaris intenten a curt termini gestionar els riscos amb contractes de subministrament a llarg termini, assegurances i plans de contingència. Després pensen en la forma i el temps adequat per presentar increments de preu al client. La competència pateix més o menys que nosaltres? Si apugem preus ens seguiran? Ho fem linealment o de forma selectiva?

Tot això serveix per gestionar el primer sotrac però la reflexió més important és, en canvi, com preparar-se per a una inflació persistent. El deute encara és barat i la perspectiva d’inflació el fa més atractiu. Quines inversions podem fer i ens protegiran millor de la inflació? Probablement, integracions i automatitzacions de processos i desenvolupament de nous productes. Cal igualment revisar quins proveïdors tenim i on són. La percepció del risc ha canviat i, si són a l’altra banda del món, més val que sigui per una bona diferència de preu.

Finalment, la inflació sol atemorir els empresaris perquè porta pujades salarials però, si juguem bé les cartes amb clients i proveïdors i les decisions estratègiques d’integrar o externalitzar, això és la xocolata del lloro. Encara més, suposa l’oportunitat de tenir un millor equip.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia