Opinió

OPINIÓ

Lideratges i responsabilitat

Des d’ahir al migdia Rubén Guijarro és el nou alcalde de Badalona gràcies a la moció de censura que ha posat punt final al segon mandat d’Albiol. Els grups del nou govern han repetit que cal girar full a un període d’inestabilitat i afrontar el futur amb un projecte que posi els veïns en el centre. Però part de la responsabilitat de la manca de rumb que ha tingut Badalona està en la falta de lideratges dins del partit que torna a exercir l’alcaldia, i a la manca d’unitat de les esquerres des de fa una any i mig, quan va dimitir Álex Pastor. I aquesta divisió de les esquerres i la manca de lideratge que afecta el PSC des de fa molts anys la va saber rendibilitzar Albiol amb proximitat a certs sectors de veïns i amb xenofòbia vers aquells que per la seva condició d’estrangers no podien votar. Badalona va ser governada pel PSC des del 1983 amb Joan Blanch, que va ser alcalde fins al 1999. Però el PSC a Badalona no el controlava ell, sinó el polèmic empresari exdirigent de la UGT, Fermín Casquete, president de l’empresa de transport de Badalona, Tusgsal, la Tusa. I es deia que era Casquete qui amb unes maneres poc ortodoxes ho decidia tot a Badalona. El fet és que Joan Blanch va perdre el suport del partit el 1999, i amb un PSC dividit la nova alcaldessa va ser Maite Arqué, mentre que el jove regidor del PP, Xavier García Albiol es guanyava una imatge de proximitat i feia propostes ben rebudes per certs sectors dels autòctons. Sent dirigent d’un partit que governava en molts llocs d’Espanya, va fer campanyes contra l’obertura de mesquites a la vegada que acusava la Generalitat i l’Ajuntament d’actuar amb favoritisme vers els immigrants i permetre que aquests incomplissin les ordenances. Unes afirmacions que el PP no podia fer on governava com ara a València o Madrid, perquè seria tirar-se pedres a la teulada. I amb una Badalona que canviava amb l’arribada de la nova immigració, va encarregar a Iván Redondo la campanya del 2007. Va ser Redondo qui va fer el polèmic vídeo que es va repartir a totes les bústies, en què veïns escollits, presentats com a ciutadans anònims, es queixaven que “hi havia massa immigració legal i il·legal” i tot seguit Albiol s’oferia per posar ordre.

El PSC va perdre el 2007 la tercera part dels vots, catorze mil, una xifra que coincidia amb l’increment de l’abstenció. El PSC baixà de 12 a 9 regidors. Arqué va dimitir d’alcaldessa i es va nomenar Jordi Serra nou alcalde, que governà en coalició amb CiU i ERC. Albiol, tot i la campanya de Redondo, pujà poc en nombre de vots, però el fort increment de l’abstenció va fer-lo pujar de 5 a 7 regidors. Soc del parer que el vídeo de Redondo, més que incrementar els vots d’Albiol, va desmotivar molts votants del PSC. I al cap de quatre anys Albiol aconseguia l’alcaldia. Després va arribar Dolors Sabater, que al cap de tres anys va rebre la moció de censura d’Álex Pastor. I tot seguit va venir el que va venir, en una ciutat que no té pressupostos des del 2019. Caldrà ara que els partits que han fet la moció de censura vagin a l’una, tot i la proximitat de les noves eleccions municipals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia