Opinió

Salvador Macip

Metge i investigador de la UOC i de la U. de Leicesteràrrec

Un altre any pandèmic

El 2022 serà un any pandèmic. Ho hem anunciat des de finals del 2020, però, fins que no ens hi hem trobat, la majoria no s’ho ha acabat de creure. Era una previsió fàcil: la covid-19 és un problema global, per tant, o ens en sortim tots o no se’n surt ningú. No serveix de res que el teu país tingui uns nivells d’immunització elevats si a l’altra banda del planeta tot just estan començant a vacunar. Mentre hi hagi zones on el virus circuli i muti amb llibertat, el risc que aparegui una variant que faci trontollar tot el que hem avançat és alt. Ho vam veure amb l’alfa, després amb la delta i ara amb l’òmicron. Quants exemples més ens caldran per entendre-ho?

Fa poc s’ha estrenat a Netflix Don’t look up, una interessant sàtira sobre la reacció de la humanitat davant un esdeveniment que amenaça la nostra supervivència. El que explica no us sorprendrà si heu seguit de prop la gestió de la pandèmia actual: interessos polítics i econòmics que pesen més que les dades científiques a l’hora de prendre decisions, negacionistes que prefereixen creure en conspiracions abans que en l’evidència i, en general, una gran incapacitat per organitzar una resposta coordinada. Se suposa que la pel·lícula és una comèdia, però quan t’adones de com s’acosta a la realitat, es converteix en una història de terror. Per sort, la covid-19 no és prou greu per esborrar-nos del mapa, malgrat els més de cinc milions de morts oficials que portem (tot i que es calcula que la xifra real oscil·laria entre onze i vint), perquè fins ara hem demostrat que no estem preparats per a aquesta mena de reptes que requereixen que remem tots en la mateixa direcció.

Esperem que el 2022 trobem la manera de posar-nos d’acord i seguir les recomanacions dels qui en saben més. La ciència no té totes les respostes, sobretot quan la informació que utilitza és incompleta, però ja hem vist que és la millor manera que coneixem d’entendre la realitat i proposar solucions amb possibilitats d’èxit. Durant el 2022, la situació continuarà millorant, com ho va fer al llarg de l’any que deixem enrere. Depèn del virus, però sobretot de nosaltres, que aquests mesos vegem el final de la pandèmia. Només hem de fer cas dels experts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia