Opinió

A la tres

Un sou encobert

“Les dietes dels diputats són una fórmula que algú es va inventar per entaforar els sobresous

Quatre anys s’han esfumat, sense acord a la vista, d’ençà que els diputats del Parlament de Catalunya van acordar deixar de cobrar dietes. Entengui’m. No estem parlant de prescindir dels diners de les dietes, gest que la majoria no ha fet ni quan la pandèmia els impedia sortir de casa, sinó de renunciar al concepte d’ajudes per desplaçaments i pernoctacions per passar a incorporar aquests diners al sou que cobren a final de mes. Actualment un diputat que viu a tres estacions de metro de la Ciutadella, o que s’hi desplaça des de Gavà, rep uns 18.000 euros a l’any per sufragar les despeses que li genera anar i tornar al lloc de treball. Els àpats en resten exclosos. Imaginem per un moment que a un d’aquests polítics que hi viu a prop li agafa un atac de voler gastar el màxim possible en bitllets de metro i opta per la fórmula més cara, la dels bitllets senzills. Posem per cas que en compra quatre cada dia perquè va a dinar a casa i que repeteix la fórmula els 365 dies de l’any. La despesa pujaria a 3.504 euros anuals. Alguns diran que no només van al Parlament i que consumeixen benzina o bitllets de transports públic més cars perquè trepitgen tots els racons del país. Doncs mai sabrem si és cert o no perquè aquí no hi ha Déu que justifiqui les despeses.

El primer pas cap a l’honradesa que haurien de fer els diputats és deixar d’enganyar la ciutadania i explicar que aquests diners, que ni tan sols tributen, són una fórmula que algú es va inventar per entaforar els sobresous. Sé d’alguna administració experta a col·locar les engrunes dels partits polítics que antigament tenia el desvergonyiment de convocar dos plens extraordinaris l’any, al juny i al desembre, amb un únic punt a l’ordre del dia –això es traduïa en un ple de 60 segons– per forçar que tothom cobrés les dietes per assistència i suplir així la manca de pagues dobles. I ara facin l’exercici de buscar al web del Parlament de quines quantitats estem parlant. Per “dietes” els apareixerà ben poca cosa. Això sí, per “portal de transparència”, tot el que vulguin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia