Opinió

A la tres

‘A por ellos’ fiscal

“Andalusia retira impostos i cerca capital català, quan és Madrid qui l’obliga en xuclar de totes les autonomies

Collar, castigar, obligar, referir-se als catalans... és una aposta sempre segura a l’Estat. El president andalús, Moreno, presenta l’eliminació de l’impost sobre el patrimoni a la seva comunitat encoratjant els empresaris catalans a dur-hi la seva seu fiscal: “Aquí no hi ha impost de successions ni de patrimoni, ni ens independitzarem perquè som part orgullosa d’Espanya.” No atraurà empresaris bascos perquè el règim foral ja els va bé, ni gaires valencians, perquè ja els ha xuclat Madrid amb la seva nul·la fiscalitat. Les autonomies governades pel PP contraposen el paradís fiscal a l’augment de la despesa social amb què el govern del PSOE i Podem intenta convèncer la ciutadania per mantenir-los la confiança. Mentre que el PSOE no clarifica si harmonitzaria impostos, Andalusia suprimirà també el cànon de l’aigua i Castella i Lleó anuncia una operació similar.

S’alineen amb Madrid, però en realitat ha estat Díaz Ayuso qui els ha condemnat a eliminar impostos, amb el seu dúmping fiscal. Madrid guanya competitivitat empresarial suprimint impostos perquè la capitalitat li permet renunciar a uns ingressos que li plouen perquè la meitat de les cent empreses més grans de l’Estat hi tenen la seu. És Madrid qui desertitza l’Espanya buidada i xucla oportunitats, ja no només de Sòria o Terol, per esmentar províncies poc poblades, sinó també del País Valencià i fins i tot d’Andalusia. El president andalús es vantava a l’estiu de crear ja tantes empreses com Catalunya, però obviava que li estan també marxant cap a la totpoderosa Madrid. A banda del que li cauria a sobre al president Aragonès si promogués atreure capital d’una altra autonomia, al PP li convé aclarir-se si les empreses marxen de Catalunya pel procés o pel dúmping de Madrid, perquè n’han fugit les mateixes el 2018 i el 2019 que el 2020 i el 2021, quan Ayuso va accentuar l’eliminació d’impostos. Potser en la seducció al capital català hi influeix Enric Millo, ara secretari d’Acció Exterior d’Andalusia, si és que ja ens consideren estranger econòmic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia