Articles

La música també ens posa al món

Tal dia com avui de fa 75 anys preparaven a Barcelona l'Olimpíada Popular. Eren els Jocs Olímpics alternatius als organitzats a Berlín. Estava prevista la participació de cinc mil atletes d'arreu del món. Josep Maria de Sagarra havia escrit l'himne d'aquell esdeveniment que mobilitzava milers de catalans. El cop del 19 de juliol frustrà aquella iniciativa d'afirmació democràtica.

Tres mesos abans Catalunya ja havia acollit una manifestació mundial rellevant: el congrés de la Societat Internacional de Musicologia. Eren bons temps per a la nostra cultura, des de l'esportiva a la musical. En composició destacaven Mompou, Gerhard, Toldrà, Blancafort. En musicologia excel·lia Higini Anglès, el sacerdot de Maspujols que dirigí l'Institut Pontifici de Música Sacra.

Anglès i Felip Pedrell presentaren el 1921 una obra de referència: la transcripció i edició crítica d'Els madrigals i la missa de difunts, de Brudieu. L'edità l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), que ara ha reunit dos-cents experts de vint països, convocats al Congrés Internacional de Música de l'Edat Mitjana i el Renaixement.

El musicòleg Emili Ros-Fàbregas em digué, al pati de l'IEC, que era el congrés sobre música amb més participants fet a Catalunya des d'aquell del 1936. La Barcelona franquista no abellia a persones de sensibilitat afinada com són els estudiosos de la música.

La represa de la recerca especialitzada en aquest camp s'ha vinculat a l'IEC amb la Societat Catalana de Musicologia i amb la incorporació del professor Romà Escalas, qui el 1990 edità El llibre de faristol, de Pau Villalonga, una joia del segle XVI que posà a l'abast de tothom.

Hi ha iniciatives acurades com aquesta, però resta molt patrimoni musical català per explorar amb suport institucional. Ens passen la mà per la cara altres països i alguns indrets d'Espanya. A Castella hi ha catàlegs complets de fons històrics musicals de catedrals. Aquí no.

Cal recuperar el lloc primicer que la guerra estroncà a Catalunya en el sector de l'alta cultura musical. Alguns experts que visitaren l'IEC fa deu dies esperonaren els nostres a no defallir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.