Opinió

El sou dels polítics

Ningú no estarà en contra que els tres-cents cinquanta alts càrrecs de la Generalitat deixin de cobrar la paga extra de Nadal. No hi haurà oposició. Només els interessats que no voldran ser políticament incorrectes i en veu baixa mantindran en silenci la seva queixa i el seu corresponent malestar. No conec ningú a qui li agradi que li toquin la butxaca. Ni els alts càrrecs, per molta vocació de servei que tinguin. La tasca de polític ha esdevingut un ofici on la majoria d'interessats esperen poder arribar a final de mes i tenir algun increment salarial en forma de paga doble.

Aquest any els alts càrrecs no tindran paga extra. El gest és un clàssic de la política. És una conseqüència que prové que tots els missatges del govern és que pinten bastos i les dades de l'atur dissortadament ho han avalat.

El missatge és que s'ha de retallar pertot i el futur passa per no veure solucions a curt termini per millorar les finances de la Generalitat que vagin més enllà de demanar un pacte fiscal amb l'Estat. Petició que, ara per ara, és difícil perquè ni els socialistes catalans ni el Partit Popular la veuen amb bons ulls.

Després de proposar als metges que cobrin menys, el govern predica amb l'exemple i enguany no cobraran la paga doble. Res a dir. Davant el panorama la mesura ha tingut el seu impacte, tot i que no sembla que aquest sigui el bon camí.

Rebaixar sous, eliminar càrrecs, cotxes oficials i fins i tot es podria anar més enllà, reduir el nombre d'escons al Parlament fins que l'Estatut ho permeti. i s'estalviarien molts diners. Aquestes mesures serveixen per donar exemple en moments de penúria i d'un increment de mala llet al carrer. En realitat el que sovint volen els ciutadans és estar ben representats per alts càrrecs i polítics competents i que puguin fer la seva feina amb dignitat i amb els mitjans corresponents.

“Millor que els parlamentaris cobrin un bon sou que sigui públic i que el conegui tothom que no pas que cobrin de sota mà comissions i es deixin fer regals.” Són paraules del constitucionalista Gregorio Peces Barba, quan era president del Congrés dels Diputats i s'estava plantejant un augment de sous a ses senyories. Així és. Que cobrin el que pertoqui. Però que resolguin els temes encomanats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.