Opinió

la columna

Centrifugada

La polèmica suscitada pel cartell de les Fires de Sant Narcís de Girona és superba. Defensors i detractors, ments obertes a l'art acarades al costum obtús d'algunes ments estretes. L'ocell lliure però dissecat, d'ales blaves que inicien un vol cap enlloc, domina l'estri que l'ha subjugat. La gàbia és oberta (però rovellada) i les ales també: el vol ha guanyat, com la imaginació de l'espectador que ha de suspendre la seva credulitat per copsar el conjunt.

La rentadora, l'element modern i electrònic que juga amb la força oposada del ferro forjat modernista de la gàbia, sembla inerta, ja centrifugada. Festa és llibertat, instint, salt cap endavant, rentadora desconnectada. També és pòsit de memòria. Tradició. Triomf del negre sobre el blanc, del mal sobre el bé i la puresa (que sovint, són hipòcrites disfressades de malícia i brutor).

La primera rentadora elèctrica va aparèixer l'any 1901. Alva Fisher va aplicar un motor a un tambor, i juntament amb sabons i aigua va fer que la roba sortís neta. Cal desconnectar la quotidianitat, la rutina, l'atrotinat alè del viure. La rentadora es rovella, amb el pas del temps, com l'amor costum; en canvi, el ferro de la gàbia és perenne, constant, apassionat. El vell i el nou d'una avantguarda on l'esperit i la matèria, on la idea i la mà de l'home conviuen però mai no s'acorden: o l'una o l'altra. O natura o cultura. O instint o raó. O seny o rauxa.

El dissenyador Joan Mateu (Salt, 1976) no ha volgut explicar què vol dir amb el cartell. Diu que si en fes hermenèutica, l'empobriria. Té raó: ni és la catedral de Girona, ni hi ha el sacrilegi d'un àngel bestialitzat. El joc formal, el concepte artístic hi és. Hi ha risc, transgressió i sobretot una fugida excel·lent dels estereotips i els encarcaraments en sèrie. Símbols personals infinits, lectures prosaiques, pageses i postmodernes; psicoanàlisi ultralocal o interpretacions universals. Mateu és artista i sotragueja l'espectador. Per bé o per mal l'emociona. Ha fotografiat un ocell dissecat, una gàbia rovellada i una rentadora desconnectada. Què més volem?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.