Opinió

LA CRÒNICA

DE badalona

De fora i sense papers

A l'església de Santa Maria, la degana de la ciutat, el pessebre reproduïa l'adoració dels Mags amb les figures dels tres Reis cavalcant un cavall, un camell i un elefant. Era una iconografia antigament molt utilitzada, ara caiguda en desús, que volia reforçar el caràcter multiètnic dels Mags i l'obertura del missatge nadalenc a tots els pobles de la terra. Res a veure amb la política, però tota una forma d'integració a un projecte comú, allò que avui en diríem un simbolisme pedagògic de respecte i solidaritat. I, enguany, la comunitat eclesial de Santa Maria ha estat encertada remarcant el caràcter en la reproducció nadalenca.

També l'any passat els responsables de la cavalcada màgica van fer una clara aposta a favor de la integració cultural dels nouvinguts, i van aconseguir que es responsabilitzessin d'unes de les comparses de la festa. Va ser una bona idea i una manera de fer xarxa en el projecte d'interculturalitat que la realitat badalonina exigeix davant el repte de la ciutat del futur. Potser contemplar una comparsa de pakistanesos en una desfilada de nit de Reis podia sorprendre alguns observadors, de la mateixa manera que podria desconcertar la presència d'un elefant en un pessebre, però s'ha de reconèixer l'alt valor pedagògic i integrador de l'aposta. Segur, el demà badaloní apunta aquest camí.

Amb tot, la cavalcada reial ha fet un pas enrere i aquest any ha renunciat a les comparses preparades per diverses entitats d'immigrants, al·legant que la seva presència polititzava una festa infantil i que la rua nadalenca no és el lloc adequat per fer pedagogia ni per treballar la interculturalitat. No cal recordar que l'any passat el responsable de l'organització era un regidor d'Esquerra i enguany és del Partit Popular. Normalitzar la societat badalonina té lectures diverses segons qui dirigeix la política i, clar, les conseqüències no seran les mateixes.

El dia 20 de desembre, en el darrer ple de l'any passat, l'alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, va intentar aprovar, sense aconseguir-ho, una moratòria a la construcció d'un oratori musulmà que ha reunit tots els requisits legals. L'essència de determinat missatge popular a Badalona sempre és la mateixa.

En un racó de la plaça de la Vila, durant les festes ha lluït un pessebre tradicional. Seguint les seqüències del relat, tot era ple de personatges d'altres contrades, potser fins i tot de gent sense papers. Si segueix l'actual deriva del govern municipal, potser el Nadal vinent, si es fa el pessebre, hi faltaran moltes figures. Ep! I compte, que fins i tot el petit Jesús era palestí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.