Opinió

‘Josep M. Folch i Torres, Redux'

Com a les obres de Folch i Torres, nosaltres aquesta obra ja l'havíem
vist representada abans amb
el títol de ‘L'Estatut'

Ara mateix s'està representant al nostre país una obra anomenada El pacte fiscal, o també El concert. En aquesta obra, talment com en una de les entranyables obres de Josep Maria Folch i Torres, hi ha un seguit de personatges perfectament identificables per l'espectador perquè, de manera caricaturesca, sempre fan el mateix paper, i se sap perfectament per endavant què diran i què faran.

Com a les obres de Folch i Torres, nosaltres aquesta obra ja l'havíem vist representada abans amb el títol de L'Estatut. Si bé abans tenia el gran al·licient que era el primer cop que es representava i, conseqüentment, entre d'altres, va tenir un suport parlamentari molt superior al de la proposta actual. Com que, a més, en la seva formulació econòmica, l'actual és molt més ambiciosa que l'Estatut que ja ens varen tombar i, a sobre, l'Estat espanyol, ara no podria permetre's perdre ni un cèntim d'euro encara que volgués, que no vol, tots ja sabem per endavant el final de l'obra. De fet, ja el sabíem en el mateix moment que es va anunciar durant les darreres eleccions.

Ara el president Mas demana a la societat catalana que faci palès el seu posicionament a favor d'aquest pacte, però això només persegueix millorar l'escenografia de cara a transmetre al públic català per què a l'Estat espanyol ningú no para atenció a aquesta obra, que realment s'està demanant el pacte fiscal a Madrid de manera molt enèrgica.

Aquest procés, que va començar a les darreres eleccions del 28 de novembre del 2010, durarà uns sis mesos més aproximadament, tret d'acceleracions induïdes per una crisi de tresoreria galopant o una intervenció de l'Estat, per tal de treure la màxima durada i suc polític a aquesta andròmina política, que quedarà així definitivament amortitzada. No se'n pot menystenir el valor, car va permetre a CiU poder donar una resposta, sobre el paper potable, a una inquietud que no podia ser ignorada, podent així guanyar unes eleccions i passar més de dos anys de legislatura.

Després d'això, cap al primer trimestre del 2013, el govern convocarà eleccions anticipades, just en el moment en què el clamor català pel pacte hagi arribat al màxim, tot rebent la resposta previsible de Madrid. CiU no pot permetre's que les eleccions s'endarrereixin gaire més enllà, perquè això els posaria davant de la tessitura d'haver de dur a terme, sigui quin sigui, el pla B que tinguin previst, car és insostenible persistir fins al final de la legislatura amb el que llavors seria el cadàver del pacte. En aquestes noves eleccions, lògicament, Mas demanarà que se li doni un vot majoritari, per tal de, aquest cop sí, poder presentar-se a Madrid amb força.

Fins aquí, doncs, el que és el camí ja traçat, cosa que ens deixa amb tres qüestions rellevants de cara a aquestes properes eleccions. La primera és què proposarà Mas al país en comptes del pacte? Com que no serà la proclamació d'independència des del Parlament, possiblement serà alguna proposta refregida del pacte, si bé el nom de la cosa requerirà un notable esforç de màrqueting polític, car ara ja n'hem gastat uns quants dels més populars. La segona és què proposarà com a pla B, per quan Madrid ens torni a dir que no. I la tercera és quina és la garantia que donarà al poble de Catalunya d'executar aquest pla B quan falli el pla A?

En el cas que no proposi un Pla B, o que no doni garanties creïbles que l'executarà, sigui quin sigui el nou nom que acabin donant a la nova proposta, en realitat tots sabrem que ens està convidant a participar en una tercera representació de la mateixa obra, a la qual ara estem assistint, talment com un nou clàssic de Josep Maria Folch i Torres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.