Opinió

LA GALERIA

Comparacions no sempre odioses

Per l'esbarjo i el comerç, Palamós té la primacia, però les activitats culturals dominen a Palafrugell

La rivalitat i les semblances entre Palafrugell i Palamós són inversament proporcionals. Cada població té els seus trets diferencials, que ni la proximitat ha aconseguit mitigar. Ara una autovia els apropa com mai, però malgrat això persisteixen els hàbits canviats.

La Revista de Palafrugell ha abordat el tema amb una pregunta provocadora: “Palafrugell suburbi palamosí, o Palamós barri mariner de Palafrugell?” Uns quants veïns de les dues poblacions que coneixen bé els dos nuclis hi donen la resposta. La conclusió és que per l'esbarjo i el comerç la vila marinera té la primacia, i les activitats culturals dominen a la vila tapera. De fet ja ho deia Josep Pla, amb admiració, a l'Obra Completa quan parlava de Palamós: “A tots els palafrugellencs ens passa igual. Nosaltres que estimem tant el mar, hem nascut en una vila que s'hi troba a tres o quatre quilòmetres de distància. Si haguéssim nascut a Palamós –penso sempre– ho hauríem tingut tot arreglat.” La definició de Pla fa anys que la seguim al peu de la lletra. Cada vegada que en té l'oportunitat, la gent de Palafrugell va a fer un tomb a Palamós, a passar-hi una vesprada, a veure el seu port i el mar. La prova més evident es dóna els diumenges a la tarda. Palafrugell, que ha bullit de públic tot el matí en el seu mercat setmanal, queda com un desert. Aleshores és Palamós qui la substitueix.

Fa anys que la rivalitat entre aquestes dues poblacions ha anat remetent. Això era producte del futbol de la postguerra: quan s'enfrontaven els dos equips, el partit era considerat per les autoritats d'alt risc.

És inevitable, encara, que es produeixin comparacions no sempre odioses. Probablement aquesta tendència es dóna en totes les poblacions veïnes d'una mida semblant. Si comparem les dades econòmiques, observarem que estem davant de dues urbs paral·leles, perfectament comparables. La renda per càpita seria molt similar a les dues poblacions i només en nombre d'habitants guanyaria Palafrugell, per l'altíssima immigració que té i pel fet que a Palamós els habitatges tenen en general un preu més elevat.

Quant a rivalitats, darrerament s'hi ha afegit el litigi per la titularitat de les illes Formigues. Palafrugell accepta compartir-les, Palamós les vol per a ella sola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.