Opinió

el defensor del lector

La foto val si és bona

És gairebé impossible amb els mitjans actuals que es produeixi un fet i no quedi enregistrat per les fotos o els vídeos d'un mòbil

Encara jo no havia obert el diari –ho reconec, no sóc dels que s'aixequen gaire aviat– i em truca l'amic Mateu Valls, de Girona, per fer-me avinent que en l'edició de Girona i en la secció Comarques Gironines sortia la notícia de l'homenatge al rector de Ribes de Freser pels seus 25 anys al servei de la comunitat. La informació és prou correcta, però resulta que la foto que il·lustra la notícia no té res a veure amb el rector homenatjat. Mossèn Melcior, l'homenatjat, forma part d'una comunitat que té cura de la pastoral de tota la vall de Ribes, el Seminari del Poble de Déu, amb el santuari de Núria inclòs. Bé, l'amic Mateu, que hi té molta relació, va quedar esmaperdut en veure la foto. “On és en Melcior”, em va dir per telèfon. En parlem amb la direcció. Resulta que la foto la van enviar des de l'Ajuntament i un cop a Girona no es va saber interpretar. Certament que el que va col·locar la foto al seu lloc de la notícia no coneixia el capellà homenatjat i va creure que era el celebrant que veiem a primer terme. Em direu que no és la primera vegada que passa i és cert. Cal reconèixer que avui el sistema d'arxiu de les fotografies està molt més perfeccionat que fa uns anys, però quan una foto arriba de fonts que no són les del mateix diari encara es cometen errors. Pensareu que és el diari el que hauria de fer totes les informacions i també les fotos, però això és impossible. Cada dia hi ha centenars de notícies que es produeixen a les nostres comarques i també arreu de Catalunya. Per sort, i continuant amb el tema de les fotos, avui els mòbils han canviat el món de la fotografia. És gairebé impossible amb els mitjans actuals que es produeixi un fet i no quedi enregistrat per les fotos o els vídeos d'un mòbil. Els diaris s'han beneficiat també d'aquesta modernitat i molt sovint arriben, a través d'internet, fotos que serveixen per il·lustrar alguna notícia. Deixeu-me ser sincer: al·lucino quan veig els mitjans que tenim avui i els que teníem quan vaig començar a moure'm per aquest món del periodisme. I no parlo només de El Punt, recordo a El Mundo Diario les capses de fotos que teníem en un racó de la redacció, que una noia amb molt bona voluntat les anava col·locant en uns sobres, que després la feina era trobar-les quan les buscaves. I a El Punt encara era més greu: les anàvem posant en uns calaixos i quan buscaves una foto n'havies de remoure 200. Bé, això és història, avui tot ha canviat, però, lamentablement, encara no som perfectes. I de tant en tant ens trobem amb alguna il·lustració que no té res a veure amb la notícia. Com aquest cas de dimarts passat, que la direcció lamenta profundament. Però ens queda la notícia, que sí que és certa i ben feta.

L'operació del rei. Un lector de l'Empordà em telefona per parlar-me de la notícia que va aparèixer dimecres passat sobre l'operació quirúrgica a la qual ha estat sotmès el rei Joan Carles. “Gairebé ja no la podíeu amagar més”, em deia. I afegia: “No cal que ho demostreu, que no sou gens monàrquics.” Certament, la notícia surt en una plana imparell, la 27, dins la secció Europa Món, a la part de baix i a dues columnes. “Operen el rei Joan Carles del maluc esquerre”, deia el títol de la notícia, acompanyada per una foto que sí que era del rei. En parlem llargament amb la direcció. Certament que en aquest tema El Punt Avui s'ha diferenciat de molts altres diaris. No tots han tractat de la mateixa manera la notícia, certament, però segurament hem estat el diari que aquest dia hi va dedicar menys ratlles. Però en aquest món tot té una explicació, segons em diuen des de la direcció. Si repassem els diaris dels dies anteriors, quan es va fer pública la notícia que el rei seria operat del maluc perquè havia tingut una infecció, el nostre diari va tractar el tema en profunditat. Si agafeu l'edició del dissabte passat, dia 21 de setembre, en la secció Europa Món van sortir dues planes senceres amb el títol de “Recaiguda reial”, amb fotos i una il·lustració a tota plana en què s'explicaven gràficament les operacions del monarca i quan van tenir lloc. El dilluns va sortir una crònica de la Montse Oliva que explicava l'operació que li farien al rei l'endemà. El dimarts no se'n parla –em refereixo sempre a l'edició gironina– i el dimecres s'explica molt breument que tot havia anat bé. El dijous es dóna una breu informació en la qual es deia que el monarca havia abandonat la unitat de cures intensives. Bé, això és el que hi ha. Puc assegurar que s'ha fet el que el consell de redacció creia que s'havia de fer. El diari El País del dijous dedica a la notícia gairebé una plana, però no ho podem comparar. Nosaltres som un diari local i les notícies importants són unes altres. En continuarem parlant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.