Opinió

Pel broc gros

Guerra mediàtica que no tocava lliurar pel fons del mar

Van reaccionar com si els haguéssim enganxat despullats sortint de la dutxa i van córrer a posar-se l'armilla amb els logotips que a les fotos llueixen d'un tros lluny

Tura Soler/ [email protected]


n una ocasió que tres periodistes vàrem arribar molt aviat a l'escenari d'un crim vam poder veure els investigadors dels mossos fent la feina de la inspecció en mànigues de camisa. Van reaccionar com si els haguéssim enganxats despullats sortint de la dutxa i van córrer a posar-se l'armilla amb els logotips que a les fotografies llueixen d'un tros lluny. Vam comprovar que vetllen molt per la imatge del cos. Del cos policial, especialment. I són, no és pot negar, uns grans estrategs en la guerra mediàtica. En el cas, recent i tràgic, de l'ultralleuger que va caure al mar i va suposar la mort dels seus dos ocupants, a base de bombardejos informatius van aconseguir que alguns mitjans, no tots, anunciessin una imminent immersió dels seus submarinistes a una profunditat de 89 metres, quan el novell grup de mossos bussos no té cap home granota amb capacitat ni titulació per baixar més avall de 30 o 40 metres, a banda del fet que, amb la llei a la mà, les competències a l'aigua, almenys la salada, són de la Guàrdia Civil, que sí que té bussejadors amb titulació i capacitat per operar a cent metres de profunditat. Una feina dura i arriscada. I per torpedinar les imatges dels atlètics homes de verd a punt de submergir-se que apareixien a les pantalles van divulgar fotografies amb un mosso amb uniforme talla XXL perquè fos ben visible manipulant o més aviat acaronant el robot submarí d'una empresa particular que tant servei va fer en la missió de rescat. Plagiant Jordi Pujol: no tocava lliurar una guerra mediàtica en un cas de naturalesa especialment tràgica. En aquest cas tocava aplicar allò que tantes vegades he sentit dir als comandaments policials i polítics però que ben poques vegades apliquen: sumar esforços. Jo vaig tenir l'oportunitat de conèixer a fons, encara que des de la superfície, els policies amb vestit de neoprè dels GEAS (acrònim de Grup d'Especialistes d'Activitats Subaquàtiques) fent un reportatge dalt de la barca de la Guàrdia Civil el dia que precisament els van avisar de la desaparició d'un submarinista a la perillosa cova del Francès. Allà vaig poder ser testimoni en primera línia de la gran aptitud i bona actitud d'aquests policies atípics i l'arriscada feina que fan. Una feina molt assistencial i gota repressora. A menys que siguis espoliador.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia