Opinió

Cat escaldat, aigua tèbia tem

Guardar la cartera

No és nou denunciar que l'Estat incompleix el que pressuposta. Sentir la magnitud del frau, però, per boca dels polítics catalans, fa feredat. Segons el diputat de CiU Jordi Xuclà, el 2008 l'Estat va complir menys del 50% de les inversions previstes.

L'Estat espanyol fa de l'incompliment de les seves promeses una manera de viure. Així doncs, es fa molt difícil creure que el govern espanyol complirà, en relació amb Catalunya, allò que ja està pressupostant com a inversió pel 2015.

D'entrada perquè algunes de les inversions que inclou el pressupost del 2015 van saltant d'any en any. S'inclouen en el pressupost que toca i no s'acaben executant, sense que ningú doni cap explicació. Després, perquè hi ha una voluntat clara de desinvertir al nostre país. Segons denuncia el PSC de Girona, respecte del 2011, la inversió de l'Estat a les comarques gironines haurà disminuït, si fem cas del previst pel 2015, un 91,3 per cent. I això és només un exemple.

Com deia l'escriptor Félix María Samaniego:

“Quantes vegades resulta d'un engany, contra l'enganyador el major dany!”

No és la seva

Que el govern espanyol no pensa posar les coses fàcils als catalans ho hem sabut sempre. Que el govern del PP té una ànima recentralitzadora, ho sabem des que Aznar va guanyar el 2000 amb majoria absoluta, i que el govern de l'Estat és hostil a tot allò que ajuda a construir el nostre imaginari col·lectiu és una certesa absoluta.

Fa temps que critiquen la despesa que la Generalitat fa a Televisió de Catalunya. En més d'una ocasió veus centralistes han recomanat que en lloc de fer retallades en sanitat es fessin al pressupost de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Obvien que l'esquilada ja s'ha fet també als mitjans públics i s'obliden que ells injecten regularment diners a TVE, que està pràcticament en fallida.

Com que els catalans no els fem cas, ens castiguen. El juny passat el conseller Homs advertia que l'Estat pretenia deixar TVC sense un dels múltiplex que fan servir els seus canals. La vicepresidenta del govern espanyol el va desautoritzar.

Passada la Diada el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, va confirmar que TV3 perdria un dels seus múltiplex i que no hi havia res a fer. El govern català ha seguit negociant des d'aleshores, però aquesta setmana s'ha confirmat que la Corporació Catalana en perd un. Ara si TV3 vol mantenir les emissions amb HD haurà de pactar amb la competència: el Grup Godó. Un cop més es constata que l'Estat no compleix els seus compromisos ni està obert al diàleg.

Com deia Paulo Freire:

“En l'antidiàleg es trenca aquella relació de simpatia entre els seus pols, que caracteritza el diàleg. Per tot això, l'antidiàleg no comunica. Fa comunicats.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia