Opinió

el defensor del lector

Religions

No es tracta de donar preferència als temes religiosos sinó que s'han de tractar de la mateixa manera que els altres, com la política els esports o la cultura

Un subscriptor de Barcelona va enviar dies enrere un correu al director del diari, Xevi Xirgo, i que m'ha reenviat, en què li comentava un article que havia escrit en el diari, en la seva secció habitual, en què parlava de les paraules que el papa Francesc va dirigir als membres de la Cúria Romana. L'article va agradar al lector, però li va estranyar que el diari no hagués donat la notícia. I aprofita per comentar que potser el nostre diari no dóna gaire informació dels temes relacionats amb les religions. Ho vaig comentar en aquesta mateixa secció fa ja força temps i crec que darrerament s'ha millorat. Suposo que el lector s'haurà adonat que des de fa unes setmanes Presència ha posat en marxa una secció de dues planes titulada Religions, en què es toquen a fons temes concrets, moltes vegades pel sistema d'entrevistes. Com vaig comentar fa un parell de dies amb el director, resulta que tornem a temps antics en què tots els diaris tenien una secció fixa, amb la diferència que només es parlava d'una religió, la catòlica. De ben segur que hi haurà lectors que no ho veuran gaire clar, però sociològicament parlant encara en el món d'avui les religions són notícia, ja sigui pel que fan bé o pel que fan malament. Concretament, parlant de la religió catòlica cal reconèixer que el papa actual ho ha revolucionat una mica tot. Podem dir que cada dia té alguna sortida que interessa a la gent. I el motiu és que el papa Francesc no és un teòleg, o almenys no té cap interès a demostrar-ho, sinó que la seva gran preocupació són els problemes greus que té avui la nostra societat. I s'hi enfronta de cara, sense donar-hi gaires voltes. Podem recordar el darrer, el dels fills, sobre el qual diu obertament que les dones no han de ser com conills, així, tal com sona. Bé, no es tracta de donar preferència als temes religiosos, sinó que s'han de tractar de la mateixa manera que tractem altres temàtiques, com la política, els esports o la cultura. I voldria dir públicament que la Mireia Rourera, segons la meva opinió, és una bona especialista en els temes religiosos.

‘BèlicA' i ‘suspense' no són paraules catalanes. En el meu article del 28 de desembre de l'any passat feia referència a un escrit que em va enviar en Florenci Crivillé, de Ripoll, en què comentava que en la valoració de les pel·lícules que podrem veure en la televisió del dia sortien dues paraules que no són correctes: bèlica i suspense. Vaig comentar la paraula suspense i em vaig oblidar de parlar del mot bèlica. Bé, vaig creure que algú de la redacció llegiria el comentari que feia i que hi posarien remei, però es veu que no, els va passar per alt. Ara em torna enviar un correu insistint en el tema i fins i tot fa un recull dels diversos diccionaris de la llengua catalana per demostrar que ambdues paraules són incorrectes en català. Certament, jo també ho he buscat i bèl·lica s'ha d'escriure amb ela geminada i suspens és la correcta, i no suspense. Tens tota la raó, Florenci, i ja s'hi ha posat remei. Aquesta vegada s'ha resolt el problema, i amb molta eficiència.

I parlant d'incorreccions, haig d'agrair el llarg escrit que m'envia en Lluís Nicolau, que demostra que no és un simple lector del diari sinó un estudiós, que l'analitza fil per randa i ens ho comunica. Això és bo i ens ajuda molt. Per cert, que en Lluís ja s'ha adonat que a Presència surt la secció de Religions, i diu: “Us agraeixo la nova secció de Presència, en què es parla de les religions i de llibres. Molt ben feta.” També s'ha adonat que els dies 10 i 11 de gener “es va publicar la mateixa carta en la secció El lector opina. Sap greu que, havent de seleccionar les cartes que es publiquen, a vegades hi hagi pífies com aquesta”. En canvi, ens explica: “Estic molt content de poder tenir L'Esportiu amb la compra d'El Punt Avui. M'agrada molt aquest diari. A vegades hi ha articles de fons que es publiquen un dia en paper i l'endemà o el dia anterior en el format digital. Però l'article que parlava dels clubs del Che Guevara no es va publicar digitalment fins al cap de 10 dies, (més o menys) el 6 de gener.” Bé, podríem anar comentant moltes més coses en les quals s'ha fixat en Florenci. Només un detall en què crec que te raó. Diu: “Cada dia en la secció Les cares de la notícia hi figuren tres notícies amb la valoració - o +. Seria tan difícil posar la pàgina on es troben aquestes notícies? Crec que a continuació del nom hi cabria perfectament. Proposo fer allò que ja es fa en la portada i en l'última pàgina. Tot i que ja sé que alguns cops es remarca un personatge i la notícia a què fa referència ha sortit publicada el dia anterior.” Gràcies, Lluís, continua estudiant el diari i t'agraïm que ens ho comentis. Acabo dirigint unes paraules a la Soledat Balaguer, que té problemes per connectar El Punt Avui Televisió a Barcelona –“Ja sé que a l'Empordà no la podem veure”, ens diu–. Soledat, si la solució que et van donar al diari no t'ha anat bé, torna-hi a trucar a veure si és un problema que puguis resoldre o és de la teva televisió. D'això sí que no hi entenc res.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia