Opinió

Homo Sapiens

La via morta de la tercera via

Miquel Riera / [email protected] - @mrierapla

Gairebé cap polític espanyol creu que Catalunya sigui alguna cosa més que una simple autonomia

ls empresaris del Pont Aeri, que no són ni representen la majoria d'empresaris de Catalunya, es van reunir l'altre dia a Madrid amb el president Rajoy per parlar del procés independentista i, se suposa, per debatre com aturar-lo. Aquests empresaris encarnen, juntament, amb els dirigents d'alguns partits polítics, l'anomenada tercera via. Aquella que manté que, malgrat tot, és possible l'entesa amb Espanya. Però quines possibilitats hi ha d'èxit d'aquesta tercera via? Fins a quin punt és possible, per exemple, acordar un pacte fiscal com cal i blindar qüestions com ara la llengua, la cultura i una representació a l'exterior com cal? Quin partit espanyol ho tiraria endavant i amb quins suports? Quina o quines formacions voldrien o, simplement, podrien establir un règim asimètric en l'estat actual de les autonomies? Analitzem-ho.

El PP, per raons òbvies, quedaria descartat. Els populars van ser la punta de llança contra l'Estatut del 2006 i ara mateix són els artífexs de la política més recentralitzadora des que hi ha democràcia. Haurien de canviar molt les coses per poder-hi comptar.

Pel que fa al PSOE, l'expresident Zapatero va proposar ara fa uns dies recuperar l'Estatut que el seu partit va trinxar a les Corts. Francament, tot plegat és de per riure. Com les propostes que fa el PSC d'una Espanya federal. Qui hi creu, en el PSOE, en una Espanya federal? Qui podria tirar-la endavant amb l'oposició previsible de molts dels barons socialistes? Foc d'encenalls.

I els “emergents”? A Podem també diuen que escoltaran els catalans, però, a l'hora de la veritat no concreten res. Bé, sí que demostren coses: han estructurat un partit més centralista que el PP, que ja és dir, i ressalten que cal escoltar també la resta d'espanyols. La manera més fàcil de saber que per a ells Catalunya no compta gaire. I Ciutadans? D'aquests sí que no caldria esperar res. Ni que fossin un partit nascut a Catalunya!

Tampoc sembla gens creïble que una possible conjunció de forces espanyoles, forçada per uns bons resultats sobiranistes a Catalunya, mogués fitxa. Entre d'altres coses, perquè gairebé cap polític espanyol creu que Catalunya sigui alguna cosa més que una simple autonomia, ni que la nostra cultura hagi de ser protegida com cal.

Ja som, doncs, al cap del carrer. Ara sí.


E



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia