Opinió

La crònica

Candidats i currículum

Fa uns dies, va caure a les meves mans un fullet d'un candidat a alcalde d'una població de més de deu mil habitants. Un cap de llista amb possibilitats d'arribar a l'alcaldia. El fullet venia a ser com un currículum del candidat. Ens deia el nom, l'estat civil, l'adreça... i també la professió. Manifestava els valors del candidat: família, comunitat, país, compromís, iniciativa... També ens diu que durant dos mandats ha estat regidor (de l'equip de govern) de l'Ajuntament de la població. El full deia algunes coses més, però allò important és el que hem exposat. Com a presentació personal no està malament, però com a presentació del que pot ser el futur alcalde de la ciutat, hi observo algunes deficiències.

a) Si el full vol ser una mena de currículum del candidat, està poc estructurat i massa difús.

b) No es diu quins són els seus
estudis. En un currículum qualsevol (per buscar feina, per exemple), fer referència als estudis i titulacions acadèmiques és absolutament imprescindible.

c) Tampoc ens diu res dels seus coneixements informàtics i d'idiomes. En els nostres dies són temes no només importants, sinó necessaris.

d) L'exposició de valors, principis i motivacions personals per portar a bon port la tasca que es proposa és molt important i d'elogiar, però no es fa esment de les capacitats del candidat per portar-les a terme.

En ple segle XXI (altra cosa era fa 50 anys) tenir estudis i coneixements (com més millor) és bàsic per governar amb eficàcia la complexitat de problemes dels nostres pobles i ciutats. Un bon nivell de formació i de coneixements pot ajudar els qui han de prendre decisions perquè aquestes siguin el màxim d'encertades. Certament, els estudis sols no garanteixen ser un bon alcalde. És necessari que un candidat sigui honest, amb iniciativa, amb capacitat de treball en equip, ha de saber-se rodejar d'un equip competent. Tot això també és imprescindible. Però un cap de llista que pot esdevenir alcalde ha de tenir les dues condicions. Sobretot un alcalde d'una població de 10.000, de 15.000 o de 20.000 habitants ha de ser un líder per un costat i un gestor per l'altre.

Un bon líder és aquell que està una mica per damunt de la mitjana, però no gaire; del contrari la gent no el segueix o no s'hi sent identificada, però mai pot estar per sota. El líder és aquell que té les idees clares, que sap on vol anar i el camí que s'ha de seguir i això ho fa amb diàleg i consens.

I per ser un bon gestor cal tenir uns bons coneixements i especialment saber prioritzar i saber el que cal en cada moment en la realitat del poble o ciutat. Però també ha de tenir un profund coneixement extensiu d' on van les coses pel món, un món tan complex. I en un municipi, cal remarcar-ho, l'alcalde ha de ser format i informat sobretot en la part física de la ciutat, la bellesa, harmonia, congruència viària, per oferir el benestar físic als ciutadans. És a dir, ha de saber cap on va l'urbanisme en ciutats com la seva i, sobretot, saber-ne triar els diversos models. Saber si vol convertir la ciutat en una massa de ciment amb construccions altes, espais comprimits, a mercè dels constructors, o si vol una ciutat harmoniosa, on es pugui viure a la mida humana. L'urbanisme és el tema bàsic d'un ajuntament que ningú més no pot aconduir. Això sense deixar de banda els problemes socials i socioeconòmics i polítics. Ha de saber què vol dir cultura. I els estudis universitaris són els que ofereixen una profunda i àmplia formació per afrontar la complexitat que he dit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia