Opinió

Viure sense tu

Mites

Per Magí Sunyer,
el mite català més potent és el democràtic

La història contra el mite, i el mite per fer història. El mite per construir la identitat, per expressar la personalitat pròpia. El mite per transmetre valors, que traspuen personatges i esdeveniments. I positivament o negativament. El professor de la URV Magí Sunyer ha estudiat i analitzat els mites catalans de Guifré el Pelós a l'Onze de Setembre, i n'ha fet llibre. De la fundació de la nació fins a la seva ferida de mort. Un estudi a partir de les aportacions que hi ha fet la història, la geografia, la llengua, i el context i solidaritat internacional. Per Magí Sunyer, de tots els referents mítics catalans, Jaume I, Sant Jordi, Montserrat, Canigó, els almogàvers, els segadors... el més potent i constant és el mite democràtic. Les arrels democràtiques de Catalunya que tenen a veure amb la nostra manera de fer i de ser. Des de la crònica de Pere el Cerimoniós, a L'esperit de Catalunya de 1946 de Josep Trueta, o el discurs de Pau Casals a l'ONU, o el pacte entre monarquia i institucions medievals i modernes. Just a la façana de l'ajuntament de Barcelona, dues escultures ens el fixen. D'una banda, Jaume I, que en un cert moment es recupera per substituir el pes del Cid el Campeador, amb la idea que també guanyava batalles després de mort, i a l'altra banda, l'escultura de Joan Fiveller.

El conseller segon va plantar cara al rei Ferran d'Antequera, en el que es considera el primer acte antiabsolutista, en la seqüència que acabaria en la tragèdia del 1714. El conflicte va sorgir per un impost sobre la carn que el rei considerava que no havia de pagar perquè era rei. Un carnisser es va negar a vendre carn al criat de palau si no pagaven l'impost, i aquest hi va tornar amb l'agutzil. Però el carnisser va aguantar ferm i s'organitzà un avalot. Fiveller plantarà cara davant del rei, en nom de Barcelona, i aconseguirà que se sotmeti al que és de justícia. Fiveller, Claris, Casanova, mantenen el fil democràtic. És clar que els mites del present com Xavi o Messi també planten cara, i esperem que la justícia es decanti pel bon joc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia