Opinió

LA GALERIA

Transparència

Confiem que el portal estrenat per la Diputació sigui l'inici de la “nova manera de fer” que defensa el nou president, Pere Vila

Diria que ha passat sense pena ni glòria, tot i alguns titulars com el que feia aquest diari: “Pionera a tenir un portal de transparència.” Es referia a la Diputació de Girona i al fet que és la primera de Catalunya a posar en marxa el portal de transparència coincidint amb l'entrada en vigor, dimecres, de la llei de transparència, accés a la informació pública i bon govern aprovada pel Parlament a final de l'any passat. L'objectiu és obrir un diàleg entre les administracions públiques i els ciutadans, explicar com funcionen aquestes administracions i on van a parar els diners públics. I amb aquesta finalitat la Generalitat ha creat el portal http://www.transparenciacatalunya.cat, on totes les administracions abocaran les intimitats organitzatives, administratives, econòmiques... Algú ja va dir fa temps que seria el paradís dels tafaners. I les informacions, poques, que s'han publicat sobre l'entrada en vigor de la llei semblen confirmar-ho perquè es limiten a destacar exclusivament remuneracions, cases i cotxes dels càrrecs, siguin del president de la Generalitat, dels consellers o de càrrecs d'altres organismes públics. I no crec que estigui molt allunyat de la realitat pensar que la majoria de les persones que han accedit al portal de transparència de la Diputació de Girona ho han fet, precisament, per tafanejar els sous. I més concretament els sous dels anomenats càrrecs de confiança. Però tampoc no ens hem d'enganyar. Segurament aquesta és informació que interessa a un cercle reduït i endogàmic. O sigui que malgrat aquest punt xafarder i malgrat les mancances que pugui tenir, confiem que el portal estrenat per la Diputació sigui l'inici de la “nova manera de fer” que defensa el nou president, Pere Vila. De moment, el portal que ha creat la Generalitat encara és lluny de permetre llançar coets. Per exemple, en l'àmbit de l'administració local no hi ha ni una desena d'ajuntaments, dos gironins; de consells comarcals, un; de patronals i sindicats, també només un... S'ha de dir que en alguns casos, l'organisme corresponent té el seu portal però no està connectat al de nova creació. Mentre confiem que es vagi omplint de mica en mica, sempre es pot començar a tafanejar i comprovar el grau de transparència de les universitats catalanes, que hi són totes. O dels partits polítics, si és que algú té ganes de llegir una obra de ciència-ficció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia