Opinió

Un sofà a la riba

Tossudament

“La impotència i la intolerància sempre necessiten embrutar la realitat per negar-la”

Els fotògrafs que formen el grup Iconna són uns professionals i uns tossuts. Castro, Ribot i Garcia han conjuminat les dues forces –la de la tossuderia i la de la feina feta amb rigor– per crear una mostra que recull la vivacitat, el color i la importància històrica dels fets ocorreguts a Catalunya en els últims cinc anys. La seva exposició Tossudament. Imatges del procés català, que ja s'havia vist a les comarques gironines, és aquests dies als jardins del Palau Robert, un espai acollidor que permet el vagareig i la trobada atzarosa amb una col·lecció d'instantànies que componen justament un relat, és a dir, una narració dels fets que han desembocat en el present que vivim. Les fotos són de la mani del 2012, del Concert per la Llibertat del Camp Nou, de la serpentejant Via Catalana, de la V que va omplir la Diagonal i de les urnes del 9 de novembre passat.

Iconna ha construït un recorregut, una acumulació d'instantànies que reflecteixen l'efervescència i la dignitat ciutadana. I no són només un record amable sinó una invitació a perseverar en aquest camí democràtic. En una de les més significatives de l'exposició, no hi ha banderes ni eslògans ni pancartes. Només es veu, a través d'una d'aquelles urnes de cartró, tan perilloses, la mirada il·lusionada d'una nena que veu l'interior de la capsa com qui contempla un escenari màgic. Poques vegades s'ha il·lustrat millor el desig i la convicció. No deixin de veure aquesta exposició tossuda feta per gent tossuda que informa i certifica la realitat. I que també és present al cap i casal per anunciar la tossuderia en la defensa de les conviccions cíviques.

Ara, aquesta exposició ha estat malmesa amb odi per uns brètols amb intencionalitat política. Com han dit els mateixos fotògrafs, “la impotència i la intolerància sempre necessiten embrutar la realitat per negar-la”. Però el testimoni roman inalterable, sòlid, perquè els records són certs i els desitjos, imparables.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia