Opinió

De set en set

Nou règim

Arran de la massacre de divendres passat a París, ja s'insinua una cadena de possibles relacions de conseqüència entre aquests atemptats islamistes i el procés sobiranista català. En un tuit de dimarts passat, Enric Juliana, periodista que sempre viu cinc minuts per davant de la resta de periodistes, es preguntava: “¿El que ha passat a França no altera gens els paràmetres de la política catalana?”. I també dimarts passat, Josep Ramoneda, en un article publicat al diari Ara amb l'explícit títol “De guerres i batalletes”, exposava que tal com està el pati internacional (en guerra) “no deixa de ser un luxe poder-nos entretenir en batalletes com aquesta” (el procés).

És evident. Els atacs de París signifiquen un altre salt qualitatiu en el marc d'aquest nou paradigma del terror. I a partir d'ara tot, tot, serà diferent. L'onada reactiva arran dels atemptats de París, ja oficialitzada com una lluita entre civilització i barbàrie, tindrà com a conseqüència immediata un afebliment de les llibertats individuals, sacrificades en nom de la seguretat. Però anem al fons de la cadena de conseqüències entre els atemptats i el procés sobiranista. Jo estic preocupat per com aquesta radiació general de llibertats retallades pot ser aprofitada i intensificada pel particular procés d'involució que es viu a l'actual Espanya contrareformista.

Em fa por que els vents globals que bufaran provinents dels governs que ostenten l'ordre mundial, siguin transformats en una patent de cors per al govern espanyol: en una nova alteració de l'alteració arbitrària de les polítiques repressives dictades expressament contra l'independentisme.

Em fa por que l'enduriment repressiu sigui accentuat per dissimular un cop més el sostre de vidre de la democràcia espanyola. I també em fa por que serveixi per dissimular el nou règim que acaba d'entrar en vigor: un règim en què la política dimiteix i delega competències sobre una justícia polititzada, un règim que té la prerrogativa de fomentar delacions i persecucions contra ciutadans acusats de sedició. I aquesta nova alteració de l'alteració no és, i no serà, per res, una batalleta rondallística.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia